Увеличава се броят на загиналите при атаката в Москва

Снимка: ТАСС

Български и световни лидери изразиха съболезнования и осъдиха терористичните действия

Броят на жертвите при атентата в концертната зала край Москва нарасна до 133. Все още се работи по издирването на загинали и ранени в "Крокус сити хол“ в Красногорск. Нападението е най-смъртоносната терористична атака срещу столицата на Русия от десетилетия.

То идва по-малко от седмица, след като президентът Владимир Путин си осигури победа в президентските избори, като по този начин затегна захвата си върху страната, която управлява от началото на века, коментира Си Ен Ен.

Цяла Русия скърби след случилото се, хората поставят цветя и палят свещи на различни места в памет на жертвите. Жителите на редица чужди държави също изразиха съпричастност си към болката на руския народ. Кадри на Ройтерс показват поднасянето на цветя пред руските посолства в Берлин, Рим и Белград.

Български граждани и руснаци също отидоха пред Руското посолство в София, за да почетат паметта на загиналите невинни жертви.

От посолството написаха във фейсбук:

Получаваме стотици писма и съобщения от загрижени български граждани и руски сънародници в България, изразяващи чувства на солидарност с народа на Русия в този трагичен момент.

 Към дипломатическата мисия се подгасят цветя и свещи в знак на скръб за жертвите на чудовищния терористичен акт, извършен вчера в "Крокус Сити Холл" в Москва.

 Искрено сме благодарни на всички, които не останаха безразлични към ужасната трагедия и споделят тази скръб с нас.

Междувременно ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и новата говорителка на НАТО Фара Далала осъдиха едновременно терористичната атака в Крокус Сити Хол в платформата Х.

"Ние недвусмислено осъждаме атаките срещу посетители на концерти в Москва. Нищо не може да оправдае тези отвратителни престъпления. Нашите най-дълбоки съчувствия към жертвите и техните семейства", написа говорителката на НАТО.

Категорично осъждам терористичната атака срещу „Крокус Сити Хол“ в Москва, за която отговорност пое терористичната организация „Ислямска държава, написа Урсула фон дер Лайен.

I strongly condemn the terrorist attack against civilians in the Crocus City Hall in Moscow claimed by the Islamic State.

My thoughts are with the victims and their families during this tragic time.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 23, 2024

„Остро осъждам терористичната атака срещу цивилни в "Крокус Сити Хол" в Москва. Искрени съболезнования на семействата на тези, които са загубили близки. Пожелавам бързо възстановяване на ранените“, написа във Фейсбук президентът на РС Македония Стево Пендаровски. 

„Полша категорично осъжда бруталната атака срещу „Крокус Сити Хол“ в Москва. Всички скърбим за семействата на жертвите. Надяваме се, че тази ужасна трагедия няма да стане повод за ескалация на насилие и агресия”, коментира полският премиер Доналд Туск.

Poland strongly condemns the brutal attack at the Crocus City Hall in Moscow. We all grieve for the families of the victims. We hope that this terrible tragedy will not become a pretext for anyone to escalate violence and aggression.

— Donald Tusk (@donaldtusk) March 23, 2024

„България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни граждани, където и когато и да са се случвали. Изказвам съболезнования на опечалените семейства и изразявам солидарност с руския народ", пише Румен Радев в социалната мрежа  „X". 

I deeply deplore the terrible attack in Krasnogorsk,leaving more than 60 dead and many wounded. ???????? has always condemned all forms of terrorism and assaults against innocent civilians wherever and whenever these happen. Solidarity for the bereaved families and to the ???????? people.

— President.bg (@PresidentOfBg) March 23, 2024

От Министерския съвет на България написаха:

България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния акт в Москва.

Категорично осъждаме тероризма във всички негови проявления.

Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението.

„Остро осъждаме бруталното масово убийство на невинни в Москва. Борбата с тероризма и грозните му проявления изисква обединение, за защита на живота и сигурността на хората“, се казва в позицията му, разпространена от пресцентъра на ДПС.

"Oсъждаме всякаква форма на тероризъм и убийството на мирни граждани. Изразяваме съпричастност със скръбта на близките на жертвите от терористичния акт в Москва", заявиха от "Продължаваме промяната"-"Демократична България".

"Категорично осъждам терористичната атака в “Крокус Сити хол” в Москва. Няма цел, която оправдава подобно зверство. Терорът няма място никъде по света. Нито един човек не заслужава да преживее подобен ужас. Мислите ми са със семействата на жертвите и с ранените", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“По повод терористичните атаки в Русия: тероризмът е чудовищно зло, с което човечеството е обречено да се бори и трябва да се бори с всички средства. Убийството на невинни хора продължава по всички кътчета на света и продължава да шокира и отвращава всички нормални хора, където и да са те.

Битката с тероризма, където и да е той, трябва да бъде толкова брутална, колкото и самия тероризъм. Страданието на невинните жертви в Русия и техните близки е същото като страданието на всички невинни жертви по целия свят”, написа в профила си във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

 „Възраждане“ осъжда варварския терористичен акт в Москва, съобщиха от партията. В прессъобщение, разпространено от формацията, се казва още, че е било изпратено съобщение до Посолството на Руската Федерация в България, в което се осъжда „зверският и варварски терористичен акт срещу мирни граждани“ и се поднасят най-дълбоки съболезнования на близките и роднините на жертвите на това ужасно нападение. 

Путин хвърли вината върху Украйна за смъртоносната атака в свое видео изявление. В него той заяви, че е имало осигурен „прозорец“ за нападателите да избягат в Украйна.

По-късно Киев определи обвиненията за украинско участие като "абсурдни".

Руският президент също описа случилото се като „варварска терористична атака“ и изрази дълбоки съболезнования към близките на загиналите. Той обяви 24 март за ден на национален траур.

Специалната военна операция в Украйна прерасна във война заради намесата на Запада, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за aif.ru преди няколко дни.

Четирима мъже, заподозрени в извършването на атаката, бяха задържани при опит да пресекат границата на Русия с Украйна.

Беларуският посланик в Русия междувременно каза, че беларуските специални служби са помогнали на Русия да попречи на „терористите“ да избягат през границата в петък вечерта.

Това, разбира се, е поредната лъжа на руските спецслужби, която няма нищо общо с реалността. Украйна не е замесена в тази терористична атака. Украйна защитава суверенитета си срещу руските нашественици, освобождава собствената си територия и се бори с армията и военните обекти на окупаторите, а не с цивилни", каза Андрий Юсов - говорител на Военното разузнаване на Украйна.

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация за планиран от "Ислямска държава" терористичен акт в Русия и също отхвърлиха твърденията за връзка с Украйна.

"Към този момент няма индикации, че Украйна или украинци са замесени в стрeлбата. Бих ви посъветвал в ранните часове на разследването да не се прави връзка с Украйна", заяви Джон Кърби - говорител по национална сигурност към Белия дом.

От групировката "Ислямска държава - Хорасан" от Афганистан твърдят, че атаката е част от войната срещу държавите, които се борят с исляма. Афганистанският филиал остава най-активната групировка на "Ислямска държава" и е известен с радикалните си методи. Той поема отговорност за атаката срещу летището в Кабул през 2021 година при изтеглянето на американските войски, когато загиват 175 цивилни и 13 американски войници. През септември 2022 г. той стои и зад атака срещу руското посолство в Афганистан, а миналата година извърши двоен атентат в Иран. Москва е легитимна цел за "Ислямска държава - Хорасан", тъй като руската армия воюва срещу джихадистите в Сирия, а атентат с мащаба на този в "Крокус Сити Хол" е доказателство за глобално влияние на групировката.

По информация на българското посолство в Москва няма данни за загинали или пострадали български граждани.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK