Българско дерби при шахматистките в Родос

Снимка: European Chess Fedration

За момента с по 4,5 точки водят азерката Улвия Фаталиева, Марта Гарсия от Испания и украинката Божена Пидубна

С двубоите от шестия кръг днес продължава европейското първенство по шахмат за жени на гръцкия остров Родос, съобщава БНР.

В една от срещите в четвъртък ще играят десетата световна шампионка Антоанета Стефанова и тийнейджърката Петя Караиванова. Изненадващо 17-годишната Караиванова, която ще бъде с черните фигури, е с по-добър актив от именитата си съперничка, която има златен медал от европейско индивидуално през 2002 година, преди днешната ѝ опонентка да е била родена. Петя е с 2,5 точки, а гросмайстор Стефанова има 2.

Белослава Кръстева, която е с най-предно класиране от българките, като заема 14-ото място с 4 точки, ще има сериозно изпитание днес. Бронзовата медалистка от световното първенство за девойки ще играе с белите фигури срещу Митра Ежазипур, която е актуалната шампионка на Франция, чийто шахматен коефициент ЕЛО е със 156 единици по-висок и има също 4 точки.

Подобно е положението и при Надя Тончева. 18-годишната софиянка има 3 точки и е с ЕЛО 2258. Тя ще играе с белите срещу представящата Турция Екатерина Аталик, която е с коефициент 2406.

Виктория Радева също е с 3 точки и ще бъде с черните фигури срещу Адхара Родригес от Испания. Гергана Пейчева, която има 2,5 точки, ще играе с белите срещу Киара Полтерауер от Австрия.

Кръгът започва в 15 часа българско време. Играе се по Швейцарската система в общо 10 рунда.

За момента с по 4,5 точки водят азерката Улвия Фаталиева, Марта Гарсия от Испания и родената през 2009 година украинка Божена Пидубна. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//