Силистренски журналист пази първомартенска картичка на 105 години

Снимка: Незабравка Кирова

Тя е изпратена на 1-ви март 1919 г. от с. Айдемир до войник на фронта

Преди няколко години журналистът от Силистра Алексей Минев става собственик на колекция пощенски картички, подарени му от близка.

Сред тях открива картичка, изпратена на 1-ви март 1919 г. от с. Айдемир до млад мъж, който по това време е на фронта. Картичката е част от дълга кореспонденция, поддържана между двама влюбени по време на Първата световна война.

Колекцията съдържа около 30 картички – епистоларна кореспонденция, между младо момиче, за което Минев е научил, че е била учителка в Айдемир, и неин възлюбен, войник-картечар в 31-ви Пехотен полк, тогава дислоциран във Варна. 

"Сред тях беше и тази картичка с втъкана в нея мартеница, която девойката е изпратила най-вероятно на своя любим с един много красив, почти поетичен текст", посочи Минев: 

"Перото ми в унисон с моите мисли, които като бисерно звено съставят моите сладки мисли по тебе, се пониса и носи теб, мое мило момче, нежни привети за тоя ден. Лена". 

Червено-белият пролетен символ е запазил и до днес цветовете и красотата си, впечатлен е Алексей Минев и е решен да разчете текстовете и от останалите картички, за да разплете любовната история между младите, защото все още има възрастни хора в селото, които помнят, че някога са имали учителка Лена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK