Паметник на границата ни с Македония е поруган

Снимки: www.focus-news.net

Сигналът е изпратен до компетентните органи

За вандалско отношение към военен паметник на ГКПП „Станке Лисичково” сигнализират будни граждани на Благоевград.

Става дума за паметник на загиналите гвардейци по време на Втората световна война при с. Звегор.

Писмо за „захвърления“ паметник е изпратено от председателя на сдружение „Ние жените“ Здравка Чимева до областния управител с административен център – Благоевград, Мария Димова, до кмета на Благоевград – Методи Байкушев, и до председателя на Районната прокуратура в Благоевград – Борислав Ковачки.

На 21 юни миналата година започна реконструкцията на ГКПП Станке Лисичково/ МП Логодаж.

Стойността на проекта е над 15,4 млн. лв. без ДДС, като финансирането е осигурено от държавния бюджет чрез Агенция „Митници“.

В сигнала до тримата ръководители се казва:

През 60-те години на миналия век на ГКПП „Станке Лисичково” , землището на с. Клисура, е монтиран военен паметник в знак на почит и уважение към загиналите деветима по време на Втората световна война на 15 - 16.09.1944 г. доброволци от Горна Джумая (днешен Благоевград) при с. Звегор (днешна Р. С. Македония).  Това са млади хора са възраст от 20 до 35 години.

Паметникът е преместен и  монтиран на територията на ГКПП „Станке Лисичково” поради недобронамереното отношение на властите на тогавашна Р. Югославия.

Повече от 15 години Съюзът на офицерите и сержантите от резерва и запаса (СОСЗР) и Движение „Ние,жените” (ДНЖ), заедно с храма „Въведение Богородично” – Благоевград, РИМ – Благоевград, Съюзът на ветераните и други НПО организирахме панихиди в памет на тези млади хора, дали живота си за роден град и Родина.

За съжаление в момента след започналия ремонт на ГКПП „Станке Лисичково” паметникът е изхвърлен на повече от 1 км до бившия магазин на „Кореком”.

Дълбоко се съмняваме, че фирмата, поругала паметта на тези хора, има намерение да монтира паметника на старото място. Едва ли биха си позволили да правят разходи и това тежко съоръжение да бъде върнато на старото си място.

Посягайки на военен паметник (Регистър на военните паметници в Благоевградска област), поругавайки паметта на тези млади хора, дали живота си за по-добро бъдеще, участвайки във Втората световна война, се дава лош пример.

Надяваме се, че ще се вземат мерки този паметник да бъде върнат там, където му е мястото - непосредствено до ГКПП „Станке Лисичково”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK