Бюджетната комисия одобри ратифициране на договора със САЩ за машините "Страйкър"

Снимка: dnevnik.bg

"За" гласуваха от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, против - БСП и "Възраждане"

Парламентарната бюджетна комисия гласува "за" ратифициране на международния договор за придобиване на бойни машини "Страйкър". Преди седмица правителството одобри договора със САЩ за 183-те машини и друга спомагателна техника към тях. Неотдавна Народното събрание одобри купуването им, като общият пакет ще струва на бюджета около 2.5 млрд. лв.За ратифициране на договора гласуваха от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС. Против бяха от БСП и "Възраждане".

Румен Гечев от БСП обясни вота против с това, че вече е платена сходна сума за изтребители F-16, които все още не са получени. Попита има ли гаранция, че бойните машини ще бъдат получени.Зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев заяви, че парите за изтребителите стоят на депозит в американска банка и само за тази година лихвите са 60 млн. лева. Добави, че самолетите са на поточна линия и това е проверено от властта. Гечев контрира, че посланикът в САЩ трябва да бъде отзован, тъй като още през януари е казал, че самолетите са на поточната линия, а капацитетът на завода е 4 самолета на месец.

От името на ДПС Йордан Цонев каза, че партията приема този разход като инвестиция във военно-промишления комплекс на най-голямата страна на НАТО, тъй като България консумира сигурност, несъразмерна на разходите ѝ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK