Денков: Целта пред България е да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

Снимка: Министерски съвет

Така премиерът Денков се обърна към представители на германския бизнес

„Германия е ключов партньор за България. Работейки с инвеститори като вас, вдигаме доходите в страната и създаваме необходимите условия, с които да привлечем обратно българите от чужбина“. Това послание отправи премиерът акад. Николай Денков по време на срещата си с главния управител на Асоциацията на германските външнотърговски и индустриални камари д-р Мартин Ванслебен, ръководителя на отдела за икономическо сътрудничество със страните от Източна Европа, Централна Азия и Западните Балкани в Асоциацията Тим Кнол, президента на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт, настоящия главен управител на ГБИТК д-р Митко Василев, бъдещия главен управител на ГБИТК Соня Миклай, посланика на Федерална република Германия Ирене Планк и икономическото аташе в посолство на Германия Мориц Зайлер.

Премиерът изрази благодарност за подкрепата на германския бизнес и политици за присъединяването на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Акад. Денков заяви, че целта пред България е да въведе еврото като единна валута от 1 януари 2025 г. и правителството прави всичко необходимо, за да покрие и последния критерий – ниско ниво на инфлацията. Представителите на германския бизнес изразиха пълната си подкрепа и посочиха, че колкото по-рано България влезе в еврозоната, толкова по-добре ще бъде за бизнеса. Присъединяването ни към еврозоната би улеснило инвестициите в страната ни, категорични са участниците в срещата.

В хода на дискусията стана ясно, че дуалното обучение е сред основите приоритети, по които работи Германо-Българската индустриално-търговска камара. У нас има успешни примери за въвеждането на модела в компании, част от Камарата. Министър-председателят посочи, че развитието на професионалното образование е сред приоритетите на правителството и двете страни могат да задълбочат сътрудничеството си в сферата.

Премиерът сподели на гостите си и за стремежа на България в Стара Загора да бъде изградена една от първите „водородни долини“ в Европа. Акад. Денков обърна внимание и на доброто партньорство в енергийния сектор със съседите ни от Гърция и Румъния. „Общите ни проекти могат да променят региона“, заяви министър-председателят и допълни, че сътрудничеството ни може да бъде пример за останалите страни на Балканите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK