Баржа край румънския бряг задими Русе

Снимка: iStock

На нея са се самозапалили въглища

Баржа със самозапалили се въглища, акостирала край румънския бряг, е причина за силното задимяване на Русе, съобщи директорът на Регионалната дирекция на околната среда и водите (РИОСВ) в крайдунавския град инж. Цонка Христова.

Тя уточни, че пикът е бил тази сутрин към 5:00-6:00 часа, а на телефоните са получени над 100 сигнала от притеснени граждани. Извършени са замервания, като уредите са отчели завишаване, но не и превишаване на пределно допустимите концентрации. Според Христова задимяването няма да се отрази върху човешкото здраве.

Баржата е акостирала край Гюргево в началото на месеца.

От областната управа в Русе обясниха, че плавателното средство е извършвало курс от Констанца, Румъния, до Сърбия. Самозапалването на въглищата се е случило по време на престой на стоянка.

От РИОСВ са забелязали дим над плавателния съд на 14 юли т. г. и тогава са разбрали, че има някакъв проблем.

Задимяването от тлеещите въглища се е усетило над Русе, след като вятърът е променил посоката си. От кметството обясняват, че по информация от румънска страна са предприети действия по гасене, което е причинило и наличието на още по-голям дим.

За проблема е уведомен министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия по преместването на съда далеч от града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK