Д-р Димитров, МБАЛ-Благоевград: Работим на границата на кадровия минимум!

Снимка: Infomreja.bg

Временният управител коментира случая с неприетия е детско отделение пациент

Работим по въпроса, има назначен колега в педиатрията, но нещата няма да се случат от днес за утре! През годините са залагани бомби, които сега избухват при мен.

Това заяви за ИНФОМРЕЖА д-р Димитър Димитров – временен управител на Многопрофилната болница в Благоевград, който спечели конкурса за управител с половин мандат (2 години).

Д-р Димитров бе категоричен, че е запознат с казуса с неприетото 2-годишно момиченце в детското отделение през изминалата събота. Наясно е както от публикациите на майката в социалните мрежи, така и от кмета.

„Аз съзнавам, че за един родител детето е най-важно, но 8 години, не зная дали съзнателно или не, болницата е унищожавана, а всички искат да бъдат обслужени на момента. Това няма как да се случи, тъй като не мога да клонирам лекари. Единият педиатър е на 70 години, а другият е в болнични. Към момента имаме лекар, но това далеч не решава проблема.“

Д-р Димитров обясни, че всички в болницата работят на границата на кадровия минимум, както и че е невъзможно да са 24 часа на разположение.

Лекарят засегна въпроса за липсата на педиатри в цялата страна, като Благоевград не е изключение, дори напротив. Д-р Димитров разкри, че в рамките на година и половина МБАЛ е била без акредитация, а това е принудило доста лекари да напуснат, а пък други – не искат да започнат работа поради тази причина, особено младите специалисти.

Далеч сме от идеалното ниво. Трябва ми време, дори правителствата имат сто дни, а аз нямам дори минута за решаване на проблемите. По въпроса с детето – се работи, но този казус не е единствен като проблем, каза д-р Димитров.

Предстои официалното му подписване на договора за работа в качеството му на управител след като заповед на здравния министър е издадена.

Припомняме, че Миглена Минчева – майка на 2-годишното дете, е в болницата в Дупница заедно с рожбата си. Детето е с бронхопневмония.

Пред медията ни Мончева хронологично разказа, че през изминалата сряда детето е имало висока температура и след посещение при педиатър са изписани медикаменти. Детето се влошава в събота вечер, когато започва да се задушава, получавайки ларингитен пристъп. Родителите търсят помощ в неотложния спешен кабинет, откъдето са изпратени за постъпване в детското отделение. Заради липса на педиатър не са приети, а медицинска сестра поставя доза орбазон на детето и ги отпраща. Отново родителите се връщат в неотложния кабинет, където не успяват да им помогнат. След като се прибрали в дома си и симптомите не отшумяват, родителите се консултират с личния лекар и той ги съветва да потърсят помощ в Дупница.

„Това не е първият случай. Ние мислехме как детето ни да оцелее. Надяваме се да има промяна“, заяви Мончева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK