Правната комисия прие ветото на президента върху промените в НПК

Снимка: Infomreja.bg

Доводите на управляващото мнозинство са, че мотивите на президента Радев имат право

Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие ветото на президента Румен Радев относно промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се възстановяват правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор, пише БГНЕС.

Доводите на управляващото мнозинство са, че мотивите на държавния глава имат право и че промените в Конституцията са били приети “твърде бързо”.

„С приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията“, посочва Радев.

С промените в НПК депутатите възстановиха временно работата на сегашния Висш съдебен съвет, макар че преди това го ликвидираха с промени в Конституцията. Промяната на ВСС, както и отнемане на част от правомощията на главния прокурор бяха в сърцевината на съдебната реформа. Макар че поправките в Конституцията бяха приети, все още няма избран състав на съвета, нито пък постоянно действащ главен прокурор. Затова парламентът набързо гласува нови поправки, с които позволи сегашното положение да се удължи.

С промените в Конституцията бяха отнети и част от правомощията на главния прокурор, което пък ограничи възможността му да въздейства върху редовите обвинители. Става дума за т.нар. "надзор за законност" - възможността да се изиска всяка преписка и да се отмени вече взетото решение. Тази поправка беше направена, макар че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, а и предшественикът му на поста Иван Гешев твърдяха, че ще се стигне до безконтролност на прокурорите. С последващите промени, върху които Радев е наложил вето, се даде възможност обвинител номер 1 да запази старите си правомощия поне временно. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK