Почти 450 състезатели бягаха на Трън Ултра Рън 2024

Снимки: Туристическо дружество - Трън

Маршрутът на състезанието преминава през 4 планини

С успех и много емоции приключи третото издание на състезанието по планинско бягане"Трън Ултра Рън", в което се включиха почти 450 състезатели от цялата страна и чужбина и близо 100 доброволци. Състезението, организирано от Трънското туристическо дружество и подкрепено от Община Трън, се проведе на 11 май със старт и фонал село Велиново, Община Трън. Резултатите от състезанието могат да се видят на официалния сайт на дружествот

"Трън Ултра Рън" е уникално състезание в България, тъй като маршрутът премивана през 4 планини - Ездимирска, Любаш, Парамунска и Ерулска планина.Участниците се изправиха пред предизвикателството на четири изключително атрактивни трасета.

Първото и най-късо трасе бе „Бягане до върха“ с дължина от 8 км и 560 метра положителна денивелация. При мъжете първи стана Николай Генчев, който го преодоля за 57 мин., а при жените това е Христина Тушева, която постигна резултат от 1 ч. и 12 мин. и по този начин зае и първото място в категория „Ветерани“ (45 г.+).

Второто трасе „През двата върха” бе 13 км с 950 метра положителна денивелация. При мъжете победител е Георги Илиев, който го преодоля за 1 ч. и 40 мин., а сред жените Виктория Христова с резултат 2 ч. и 15 мин.

С най-голям интерес от страна на участниците бе третото трасе "Четири върха Трейл" с дължината 24 км и 1650 метра денивелация. В него се състезаваха 180 човека. Първенец при мъжете стана известният с многото си рекорди български спортен ориентировач и планински бегач Кирил Николов – Дизела, който постигна време от 2 ч. и 36 мин. При жените финалист е Антония Григорова с време 3 ч. и 4 мин.

„Десет върха Ултра“ безспорно е най-голямо предизвикателство за състезателите със своите 54 км дължина и 3400 метра денивелация. Сред мъжете първи стана Станислав Чолаков с резултат от 7 ч. и 7 мин., а при жените медалът е за Верадина Начева с време 8 ч. и 18 мин.

От тази година Трън Ултра Рън има и нова категория - „Катерач“, при която се преодолява много стръмно изкачване от 480 метра положителна денивелация за по-малко от 2 км разстояние. Изкачването е истинско предизвикателство, защото преди това има още две много стръмни изкачвания - към Големи връх и в. Груйница.

За най-малките гости на състезанието бяха организирани различни занимателни дейности като конна езда, открит урок по таекуондо от спортен клуб "Таекуондо Фитнес НСА", както и образователни игри за работата на спасителните кучета, осигурени от сдружение "Кучета за търсене и спасяване - България". Децата се запознаха с концепцията за доброволчеството и мисията на спасителните кучета, които участват в реални операции по издирване и спасяване на изчезнали лица.

“С гордост виждаме увеличаващия се интерес и все повече участници във всяко издание на състезанието и сме благодарни на всички, които споделят с нас тази страст към планинските предизвикателствата и красотата на Трънския край.

"Бих искал да изразя своята благодарност на всички организатори, доброволци и спонсори, които направиха възможно провеждането на третото издание на Трън Ултра Рън. Вашата непоколебима подкрепа и отдаденост направиха възможен успеха на това вълнуващо събитие,“ каза Руслан Зарев, председател на дружеството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//