Село Нови Чифлик се радва на нов православен храм

Снимки: mitropolia-sofia

Той носи името „Успение Богородично“

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в с. Нови Чифлик, Кюстендилска духовна околия, беше осветен нов православен храм, посветен на Успение Богородично.

Пълният чин на освещаването беше извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, ставрофорен иконом Генади Генадиев, иконом Светослав Григоров, протойерей Костадин Тренев, свещеник Иларион Стоянчов, енорийски свещеник на селото, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Песнопенията бяха изпълнени от столични църковни певци, ръководени от г-н д-р Андрей Касабов.

Празникът по освещаването на храма беше уважена от Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, г-жа Росица Плачкова, зам.-кмет на Кюстендил,  г-жа Михаела Крумова, кандидат за народен представител от 10 МИР – Кюстендил, г-жа, Гюла Малчова, кмет на с. Нови Чифлик, както и много дарители, строители и благоукрасители на новия храм.

При освещаването на храма, в светия Престол, бяха вградени свети мощи от Баташките новомъченици.

След освещаването на храма и първата света Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, както и приветствие и благодарност към всички ктитори и дарители, служещите духовници, певците и верния народ на всеки в неговия принос за построяването и освещаването на храма.

Епископ Поликарп поздрави присъстващите с новата духовна придобивка и им пожела храмът да им бъде духовен пристан, за радост, мир и подстрекател към добродетелен живот.

Негово Преосвещенство поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве и преуспяване в живота.

Думи на благодарност към епископа поднесе архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, който чрез епископа благодари на Негово Светейшество за любовта и духовната му грижа за духовното въздигане на верния народ от духовната околия.

Свещеник Иларион Стоянчов поднесе на епископ Поликарп, от името на Църковното настоятелство и многобройния верен народ, красив букет цветя, с благодарност за посещението.

Букет на епископа връчи и малкият Давид от Кюстендил, който беше постриган преди светата Литургия за четец и певец, и който ще подпомага духовниците от Кюстендил в тяхното енорийско служение.

След освещаването на храма - историческо събитие за жителите на Нови Чифлик, вярващите се събраха на обща трапеза - на осветен празничен курбан.

Жителите и гостите на с. Нови Чифлик споделяха своята радост, че са се сдобили с храм, че са станали свидетели на събитие, което е било жадувано от техните родители и приятели, които са си отишли от този свят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK