Апелативният прокурор на Варна е освободен от длъжност

Снимка: Infomreja.bg

В края на юли срещу него беше повдигнато обвинение

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 230, ал. 2 от Закона за съдебната власт изслуша адвокат Людмил Рангелов – пълномощник на Владимир Чавдаров, във връзка с искането за временното му отстраняване от длъжност „административен ръководител – апелативен прокурор“ на Апелативна прокуратура – Варна, както и от длъжността „прокурор“, на основание чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

На посоченото основание колегията отстрани временно Владимир Чавдаров  от длъжността „прокурор“ в Апелативна прокуратура – Варна, обвиняем по досъдебно производство № 295/2023 г. по описа на Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, по прокурорска преписка № 13800/2023 г., за срок от 4 месеца, считано от датата на вземане на решението.

Без разглеждане е оставено искането от изпълняващия функциите „главен прокурор“ в частта за временно отстраняване на Владимир Чавдаров от длъжността „административен ръководител – апелативен прокурор“ на Апелативна прокуратура – Варна, тъй като същият не заема тази длъжност, считано от 11.08.2023 г., съобщават от пресцентъра на ВСС.

Тези решения могат да се обжалват пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването.

На основание чл. 230, ал. 5 от ЗСВ, за периода на временното отстраняване от длъжност, на прокурор Чавдаров ще се заплаща възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

Искането от Борислав Сарафов – изпълняващ функциите „главен прокурор“ за временно отстраняване на Владимир Чавдаров от длъжност „прокурор“ и длъжност „административен ръководител – апелативен прокурор“ на Апелативна прокуратура – Варна, е във връзка с образуваното на 18.07.2023 г. срещу него досъдебно производство за престъпление по чл. 339, ал. 2, връзка ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK