Най-голямото българско училище в Атина отбеляза 20-годишен юбилей

Снимки: МОН

В него учат 212 деца, което го прави най-голямото сред 16-те неделни училища в гръцката столица

Голи са без книги всички народи. Този надпис украсява коридора на Българското неделно училище (БНУ)„Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина. В него учат 212 деца, което го прави най-голямото сред 16-те неделни училища в гръцката столица.

По повод 20-годишнината от неговото създаване учениците участваха в „Калиграфска работилница“, рисуваха образите на светите братя и правиха диктовка по текст на български език, свързан със славянската писменост и култура.

“Скъпи ученици, пожелавам Ви да бъдете щастливи и достойно да преодолявате предизвикателствата на живота и нека България завинаги бъде в сърцата ви!” Това послание към децата отправи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в своя поздравителен адрес до училището. Той пожела на учителите здраве, сили и ентусиазъм, за да направят училището още по-предпочитано и желано от младите хора, които извън пределите на България да получават знания за българския език, история и традиции.

На своя празник рецитираха стихове и подредиха рисунките си в изложба. В работилницата по калиграфия учениците се показаха истински майстори на краснописа, съобщават от пресцентъра на образователното министерство.

Празникът бе отбелязан също с научен форум, посветен на делото на светите братя Кирил и Методий и празничен концерт с участието на ученици от училището. По време на форума държавният експерт от МОН Асен Петров отбеляза, че МОН подкрепя и ще продължава да подкрепя българските неделни училища в чужбина. Той изтъкна огромният интерес към национална програма “Неразказаните истории на българите”. Има проекти, които разказват за наши сънародници, дали своя принос за запазването на българските традиции зад граница. За тях не се знае много и благодарение на тези неразказани досега истории ще се чуе за тях.

Във форума участие взеха вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на България в Гърция Валентин Порязов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//