Редят фотодокументална изложба за 166-годишнината от рождението на Ефрем Каранов

Снимка: НЧ "Братство 1869"

На 26. януари /петък/ от 11.00 часа в централното кюстендилско читалище "Братство 1869" ще бъде открита фотодокументална изложба, посветена на 166-годишнината от рождението на Ефрем Каранов. 

Организира НЧ "Братство 1869", проявата е част от културния календар наОбщина Кюстендил.

Ефрем Каранов е виден български фолклорист, историк и преводач, революционер, академик на Българската академия на науките.

Роден е през 1852 или по-вероятно 1853 година в град Кратово, Източна Македония, тогава в Османската империя, днес в Република Македония

Между 1881 и 1886 г. и 1887 и 1891 година е учител в Кюстендилското педагогическо училище, където работи със Стян Заимов. Директор е на третокласното училище в града, а през 1884 г. става действителен член на БКД. В Кюстендил развива активна обществена и научна дейност — основател е на местния музей, един от обновителите на читалище „Братство“. Между 1885 и 1887 г. е учител в Софийската класическа гимназия, след което се премества за постоянно в Кюстендил.

През 1895 г. Каранов е сред учредителите на Благотворителното дружество „Македония“ в Кюстендил, на което е избран за председател. Дружеството е във връзка и с Върховния комитет на Трайко Китанчев. След Четническата акция, по време на която неговият дом се е ползвал за главна квартира на въстаниците и разцеплението във Върховния комитет, Каранов се ориентира към Вътрешната организация. Каранов поддържа контакти с Гоце Делчев, Яне Сандански, Пейо Яворов, както и с Никола Зографов, на който предава съхранявано у дома му оръжие за целите на Вътрешната организация.

Ефрем Каранов умира в Кюстендил през 1927 година. Академик Ефрем Каранфилов е негов внук.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK