Кукерите от „Струмско“ дефилираха в Перник в подкрепа на българските капитани

Снимки: Личен архив

Дефилето им бе предвождано от транспарант „Подкрепа за българските капитани Любо и Данаил“

Една от най-колоритните и многочислени кукерски групи в Благоевград – тази от квартал „Струмско“, впечатли жури и публика на XXX Международен фестивал на маскарадните игри "СУРВА" 2024 с благородна кауза.

Благоевградските кукери посветиха своето участие на най-големия маскараден фестивал в Европа в защита на отвлечените в Йемен български капитани – Любомир Чанев и Данаил Веселинов.

Дефилето им бе предвождано от внушителен транспарант „Подкрепа за българските капитани Любо и Данаил“, носен гордо чак до сцената от две красиви девойки, облечени в народни носии.

Така, пред хилядите участници, зрители и официални гости на фестивала в Перник, те призоваха българските власти да направят всичко възможно за освобождаване на похитените ни сънародници.

42-годишният Любомир Чанев е капитан на кораба „Galaxy Leader“, отвлечен от йеменските хути през ноември миналата година в Червено море. Той е от Благоевград и живее именно в квартал „Струмско“.

Вторият българин, държан в плен, е 39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица, който е старши помощник-капитан на товарния кораб.

Така след спортния елит в страната, своята подкрепа към двамата българи заявиха и пазителите на традициите от сурвакарската група „Струмско“.

В навечерието на новогодишните празници футболният национал Андреа Христов и половинката му д-р Марина Христова се включиха в кампанията „Подкрепа за българските капитани“, убедени, че мисията на спорта е да обединява и подкрепя.

Семейството също е свързано с Благоевград, откъдето е съпругата на 24-годишния защитник. Марина е завършила средното си образование в ПМГ „Акад. С.П. Корольов“, където е учил и капитан Чанев.

Инициативата „Подкрепа за българските капитани! Любо, Данаил – с вас сме!“ бе подета от близки и приятели на двамата. Тя стартира на християнския празник Никулден, почитан от рибарите и моряците.

Първи се включиха футболните клубове Пирин Благоевград и Черно море – Варна, последвани от столичните Левски, Славия, Локомотив София и ЦСКА 1948, както и от пловдивските Локомотив и Ботев, от Лудогорец и Арда, припомня Тemasport.

Още от първия ден инициативата бе подкрепена от ВК ЦСКА, както и БФ по бокс. Прегърна я и баскетболната легенда и треньор на Миньор Пк Георги Младенов. Под нейния знак мина и церемонията за „Спортист на годината на Благоевград“. Присъедини се и баскетболният Черно море Тича.

В навечерието на Рождество Христов се включи и клубът по художествена гимнастика Локомотив София с председател Катрин Велкова. „Капитани Любо и Дидо, децата ви са смели като вас“, „Вярваме в Коледни чудеса“, „Всички чакат подарък – ние чакаме ВАС“, бяха част от посланията на тениските на малките грации от Локомотив.

Сурвакарската група от квартал „Струмско“ е съставена от близо 200 участници, сред които има и много деца. Тя е неизменен участник във всички фестивали на маскарадните игри в Благоевград, Симитли, Перник и в други градове в цялата страна. Заради колоритното си представяне с красивите кукери и атрактивните персонажи групата има многобройни награди и отличия.

През 2015 г. кукерите от „Струмско“ бяха поканени от световноизвестните „Рамщайн“ и бяха заснети в музикален клип към новия албум на германската група.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK