БАБХ спря дейността на незаконен развъдник, в който е родено кучето Рая

Снимки: БАБХ

На собственика е издаден акт за незаконна развъдна дейност

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) разкри и спря дейността на незаконен развъдник за кучета в град Белослав, област Варна, в който е родено и чихуахуато Рая. Обектът не е регистриран като животновъден, собственикът е физическо лице и извършва развъдна дейност на кучета от породата чихуахуа без родословие, нелегално по интернет.

В постройки в частния имот на собственика инспекторите констатираха общо 23 кучета - 17 възрастни за разплод и 6 малки. Животните са отглеждани в примитивни условия, без да се полагат за тях адекватни грижи и ветеринарномедицинско обслужване. Кучетата не са идентифицирани и ваксинирани, съгласно законодателството.

На собственика е издаден акт за незаконна развъдна дейност, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

Агенцията по храните връчи четири акта на ветеринарния лекар, издал фалшивите документи на кучето Рая. Констатираните нарушения на лекаря са липса на регистрация в БАБХ, употреба на идентификационни чипове с неясен произход и без да бъдат вписани в интегрираната информационна система на агенцията - ВетИС и издаване на фалшиви документи, както и липса на задължителен дневник на дейностите, извършвани в практиката на лекаря.

БАБХ търси съдействие от неправителствените организации, които да поемат грижите за кучетата от град Белослав и да съдействат за осиновяването им.

Всички констатирани от контролния орган нередности и обстоятелства ще бъдат предадени на Прокуратурата за последващи действия по компетентност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK