Денков и Вътев дадоха старт на лабораторията на Капитана

Откриха официално държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“/ МС

Официалното ѝ откриване се състоя днес

Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и изпълнителният-директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински откриха официално държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“.

 „Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“. Министър-председателят беше категоричен, че правителството прави всичко възможно, за да подсигури границата по най-добрите европейски и световни стандарти. Акад. Денков припомни, че началото на усилията за връщане на държавата на границата беше поставено преди две години при визитата на Кирил Петков като министър-председател. Тогава стана ясно, че вратата към Европа през България е оставена в ръцете на частни фирми, отбеляза акад. Денков.

Акад. Денков изтъкна сериозните ползи за държавата и хората.

„Осигуряваме плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и  които няма да навредят на тяхното здраве“, посочи премиерът. Същевременно се премахва и възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват пестициди и хербициди, забранени в Европейския съюз. Също така се елиминира възможността заради занижен контрол в България да влизат забранени стоки. „Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо, за да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти“, добави акад. Денков. Премиерът благодари и на народните представители, които работят по законодателни промени, с които в обозримо бъдеще държавата да си върне контрола и върху товаро-разтоварните дейности на границата.

“Стойността на лабораторията е 2 млн. лв., които са осигурени от държавния бюджет. Тя е оборудвана с необходимите лабораторни съоръжения“, заяви министър Вътев.

Той посочи, че откриването на лабораторията е очаквано от всички превозвачи и представлява широк обществен интерес. Министърът изтъкна, че с нея се постига изключително голям ефект за трафика и за времето, което също е ценен ресурс. „Чакащите камиони по 2 дни вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа“, отбеляза още министър Вътев. Той благодари на премиера за неговата лична ангажираност към лабораторията и на екипа на БАБХ за положените усилия, благодарение на които лабораторията стартира за кратко време своята дейност.

Със заработването на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. ГКПП „Капитан Андреево“ е първият вход на вноса на пратки и стоки на пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни за Европейския съюз, което налага спазване изискванията на европейското законодателство. Очаква се да  бъде оптимизирано и времето за извършване на официален контрол: документална, идентификационна и физическа проверка, включително взимане на проби по разписаната честота, съгласно регламентите. Лабораторията ще гарантира постъпването на чисти от пестициди плодове и зеленчуци на пазара на Европейската общността.

На събитието присъстваха областният управител на Хасково Гинка Райчева и директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова. Сред официалните гости бяха и генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и изпълнителният директор на Асоциацията на международните превозвачи (UND) Алпер Йозел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK