Над 1 млн. гърци настояха за сваляне на депутатския имунитет на свързани с тежката жп катастрофа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според тях умишлено се прикриват виновните за катастрофата политици

Гърция над милион души се подписаха под петиция за премахване на депутатския имунитет на хора, свързани с тежката железопътна катастрофа миналата година с 57 жертви, съобщава БНР.

По повод на железопътната катастрофа инициативен комитет на роднините на жертвите събра над един милион подписа за премахване на депутатския имунитет на лица, свързани с катастрофата. Гражданите посочват в петиция до премиера, че "настояват парламентът да започне процедури за преразглеждане на конституцията и засилване на закона за отговорността на министрите, както и премахване на парламентарния имунитет, когато възникне наказателна отговорност за политически фигури.

"Става въпрос за бившия министър на транспорта Караманлис, както и депутати, които през годините са били част от ръководството на транспортното министерство".

"За една година няма осъдени, няма виновни", скандираха участници в демонстрации по повод годишнина от катастрофата.

Лидерът на опозиционната СИРИЗА Каселакис заяви,че партията, ако спечели изборите, ще премахне депутатската закрила при престъпления. В тази посока са изявленията и на другите опозиционни партии.

Допитване показва, че рязко спада доверието към управляващите консерватори поради убеждение сред гърците, че умишлено се прикриват виновните политици за катастрофата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK