Афроамериканец на 90 години стана най-възрастният човек, достигнал Космоса

Снимка: Pixabay

Днешният полет беше седмият с космически туристи на борда на капсулата на "Блу Ориджин"

Ракетата с космическа капсула на частната американска компания "Блу ориджин" изпълни полет днес с шест пътници на борда, сред които френски предприемач и първия американски цветнокож кандидат за астронавт, предадоха световните агенции.

Френският предприемач Силвен Широн по този начин реализира мечтата на живота си, за да бъде за кратко в космоса и да види Земята от друг ъгъл. За афроамериканеца Ед Дуайт, който е на 90 години, това беше възможност да стане най-възрастният човек, който достигна космоса, отбелязва Франс прес.

Пътниците се намираха в малка капсула на ракетата "Ню Шепърд" на компанията "Блу ориджин", която е собственост на американския милиардер Джеф Безос. 

Полетът е продължил около 10 минути. Ракетата с капсулата е излетяла от полигон в Западен Тексас и после се е приземила с помощта на парашут, допълва Асошиейтед прес.

Първият полет на "Блу ориджин" беше преди две години. Но след инцидент през 2022 г. полетите бяха преустановени. Те бяха подновени миналия декември, но без хора в капсулата. 

Днешният полет беше седмият с космически туристи на борда на капсулата на "Блу Ориджин".

Ед Дуайт е бил пилот от американските военновъздушни сили, когато президентът на САЩ Джон Кенеди го е препоръчал за кандидат за астронавт за зараждащия се астронавтски корпус на НАСА. Дуайт не бил избран за випуска през  1963. Но сега, 60 години по-късно, той имаше удоволствието да прекара няколко минути в състояние на безтегловност заедно със спътниците си. 

Неговите спътници, освен френския предприемач, бяха пенсиониран счетоводител и трима американски предприемачи. Цената на билетите им за това пътешествие не се съобщава.

Във випуск 1963 на НАСА са били включени членове на мисиите "Джемини" и "Аполо", в това число и Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, членове на "Аполо 11". 

НАСА не е селектирала във випуските си цветнокож астронавт до 1978 г. Но Гуйон Блъфорд стана първият афроамериканец, полетял в космоса едва през  1983 г. Три години по-късно СССР изпрати в космоса също първи цветнокож астронавт и това беше кубинецът Арналдо Тамайо Мендес, който е от африкански произход

След като напуснал ВВС на САЩ, Дуайт се присъединил към компанията Ай Би Ем, после поставил началото на строителна фирма, накрая изкарал магистратура по скулптура и решил да се посвети на изкуствата. Сега той живее в Денвър, а скулптурите му се фокусират върху историята на цветнокожите и някои от тях дори са били пращани в Космоса. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//