Първият будител на годината в Банско представи първата си книга „Детска вселена”

Снимки: Община Банско

Двама от носителите на най-високото отличие, което се присъжда от кмета Георги Икономов, будител на годината – Йорданка Калистрина и Невенка Бърдарева, обединиха усилия и сътвориха ново четиво за децата на Банско.

Автор на детското четиво, носещо прекрасното име „Детска вселена”, е Калистрина – дългогодишен учител, краевед, литератор и будител на своето време, чиито труд отдавна е надхвърлил границите на училището.

В „Детска вселена” е събрано всичко най-мило и скъпо – родината, майката, учителката, първият допир с буквите, сезоните, чудото, мечтанията и всичко онова, което вълнува всяко едно дете. 

„Тази книжка доказва, че в случайните неща няма нищо случайно. Защото ние съвсем случайно се срещнахме с г-жа Бърдарева и случайно й споменах, че имам идея да издам книжка. Тя съвсем спонтанно предложи децата от ръководеното от нея училище да направят илюстрациите и така в кратък срок нещата се случиха” заяви авторката на книгата Йорданка Калистрина, развълнувана от препълнената от хора зала, взривена от възторжените ръкопляскания на толкова много деца.

По време на представянето ученици от НУ „Св. Паисий Хилендарски”, под ръководството на г-жа Евгения Тренчева, рецитираха стихове, поместени в книгата, като честта да открие срещата бе дадена на Анелия Чобанова, най-малкият творец, чиито рисунки също са поместени в книгата.

„Аз, г-жа Бърдарева и всички деца, които рисуваха сътворихме едно вълшебство. Сътворихме тази детска вселена, за която всеки мечтае. С боичките, с думичките, с всичко онова, което всяко дете носи в себе си – мечтите и вярата, че съществува вълшебство”, допълни още Калистрина.

Специален гост на мероприятието бе зам.-кметът на Банско Ивайло Ръхов. „За мен е удоволствие да присъствам на подобни събирания, свързани с представянето на книги. Събития, в които са ангажирани деца, културни дейци, приятели, общественици” каза в словото си Ръхов, като пожела на авторката неспирно вдъхновение, творчески успехи и хъс за работа.

Директорът на НУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Банско, Невенка Бърдарева, благодари на авторката на детската книга за възможността децата да бъдат част от този проект. „Пожелавам на всички деца винаги, през целия си живот, да не забравят нейно величество книгата. А любовта към поезията  да бъде запалена от тази детска вселена. И не забравяйте девиза на нашето училище „Знанието ражда победители” призова още г-жа Бърдарева.

В края на срещата малките приятели на книгите не пропуснаха възможността лично г-жа Калистрина да разпише новите им книжки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK