Денков и Цеков за АМ "Струма" през Дефилето: Имаме одобрен вариант

Снимка: Infomreja.bg

Двамата коментираха най-трудната отсечка от завършването на магистралата

Има ли избран вариант за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле?

Това бе основният въпрос, който вълнува не само журналистите, събрали се пред тунел „Железница“ днес, но и цялото общество.

Питането бе отправено към премиера – акад. Николай Денков, който лично пристигна, за да се увери в завършеността и успеха на това ново съоръжение.

По темата за магистралата през дефилето министър-председателят каза:

Всеки ден забавяне е проблем както за хората, така и за биоразнообразието. В момента нищо не сме решили, докато не извадим поне част от трасето извън дефилето. Това е проблем и за животните, и за останалите обитатели, които нямат решение. Затова предложението на министрите е да се подготви строителството по трасето, което вече е проектирано, и успоредно с това да започне проектиране за търсене на друго трасе, което след това да бъде подготвено горе. Това ще отнеме време, но това е най-бързият начин да облекчим както трафика, така и да подпомогнем за запазване на природата, доколкото е възможно.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков коментира в какви срокове може да се очаква началото на строежа на Дефилето:

В управленската програма ясно сме записали една цел – максимално бързо изграждане на оставащите участници от АМ „Струма“, като изцяло да се търси вариант извън Кресненското дефиле при максимално съобразяване със защитата на биоразнообразието и без загуба на европейски средства. Бих казал, че след преговорите, които водим през последните месеци с Комисията, имаше финална техническа среща, заключенията от която очаквам да бъдат финализирани следващата седмица. Мисля, че сме постигнали разумния компромис.

Ние не говорим за ново трасе. Имаме одобрен вариант и очакваме финалното одобрение на източния вариант с условието, че в средносрочен план ще работим за още едно минимум двулентово трасе извън Кресненското дефиле, уточни Цеков.

Цеков даде повече подробности за сроковете за изграждане на магистралата:

Сроковете са такива, каквито са записани в договора. Те са условни. Вярвам, че ако в рамките на месец стартира проектирането, бихме могли да се справим до 2028 г. Още повече трябва да си дадем сметка, че средствата по оперативната програма „Транспорт“ са максимум до 2027 г. Ние трябва да се съобразим с този срок. Допълващото трасе, което би трябвало да стане основно в един момент, не мога да се ангажирам къде ще бъде. Това е въпрос на предпроектни проучвания, които Агенцията е започнала. Нашето мнение от самото начало е, че избраният вариант за магистрала, в който трафикът преминава през Дефилето, не е удачен – нито транспортно, нито екологично, нито е от интерес на местните. Този вариант не отпада, защото ние нямаме друг. Но най-малкото като вариант – изграждането на източния коридор, би позволил трафикът да излезе извън дефилето и то да остане като локален път за известно време и това ще съхрани биоразнообразието. Нищоправенето в последните години създава предпоставка за ПТП-та, унищожава природата и възпрепятства транспортната свързаност. Сега сме в най-лошата ситуация. Всяка една стъпка напред ще ни постави в по-добра ситуация.

Той уточни, че източният вариант в момента не се стои, защото договорите са обвързани с разрешения от ЕК. Очакваме да получим зелена светлина, за да почнем поне проектирането, което ще отнеме година, завърши Цеков.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK