Денков от Железница: След ротацията се виждам като вицепремиер, предстоят преговори

Снимка: Infomreja.bg

Премиерът присъства на церемония по откриването на тунела

Вчера и днес г-жа Габриел е в чужбина, така че не сме говорили през последните два дни. Очаквам като се върне да даде знак, когато е готова, за да проведем разговорите.

Това заяви от тунел „Железница“ министър-председателят Николай Денков в отговор на журналистически въпрос: Къде се виждате след ротацията?

Денков присъства на церемония по пускането на движението по тунела, който е най-дългият у нас.

Премиерът коментира теми от политическото ежедневие.

Имате ли притеснения, че президентът може да забави консултациите, попитаха медиите, а Денков заяви:

Това не ме интересува, това е негово решение.

След ротацията се виждам като вицепремиер, предстоят преговори. Имам доверие на г-жа Габриел. Тя е човек, който има тези европейски ценности, които аз споделям. Имаме общи цели. Политическата среда е доста трудна, така че всеки от нас трябва да се справи с това, че имаме много сложна конструкция. За да се справим много коректно всеки път трябва да се гледа кое решение зависи от парламента, кое от правителството, кое е свързано с регулатори, които не са нито към парламента, нито към правителството. Това, което много често виждаме, е смесване на различните функции и оттам търсене на решения по не най-често правилния начин, каза Денков по повод на питане „къде се вижда след ротацията“ и има ли доверие на настоящия вицепремиер.

Преди седмица от Банско Румен Радев заяви, че решения се взимат другаде, а в Министерския съвет. Сега Денков заяви:

Нямам представа какво предвид е имал президента. Решенията се взимат от НС и от МС. Това, че президентството вероятно има някакви аспирации към вземато на решения, е проблем на президентството. Има си Конституция, има разделение на властите. Често виждаме е атаки към институциите, които си изпълняват задачите, както са записани в законите и Конституцията.

Не сме говорили за това, отговори премиерът лаконично на въпроса дали има консенсус за поста на външен министър.

Премиерът коментира сливането на НАП и Агенция „Митници“.

Това е практика, която се използва от други държави. Тази практика помага за това, че по-лесно се структурират връзките между двете приходни агенции, за да си координират дейностите. Това ще намали и административната тежест, защото ще има само едно гише за контакти. Всеки, който контролира приходите, ще вижда всичко по-ясно. Имам доверие на финансовия министър за решението му, завърши Денков.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK