Кюстендилци протестираха срещу честите прекъсвания на тока

Снимки: Infomreja.bg

200 домакинства все още са без ток

Честите прекъсвания на електричеството изкараха рано тази сутрин кюстендилци на протест. Те се събраха пред дружеството, където бяха представители на „Електрохолд“, както и кметът на Кюстендил – инж. Огнян Атанасов. „Наистина имаше села, които бяха без ток, към този момент те са едно-две. Вчера е пробит пътят в посока Преколница, за да може да бъде захранен и последния трафопост.

Добрата новина е, че токът към планината е пуснат и вече ски пистите работят. Ще съдействам за по-добра комуникация между "Електрохолд" и държавните власти, за да може да се дадат разрешения дървета, които са извън сервитута, да бъдат почистени. Вижда се, че при по-обилни снеговалежи те падат и запушват трасетата“, обяви кметът.

От своя страна Виктор Станчев, който е главен оперативен директор на Електроразпределителни мрежи Запад и член на Управителния съвет на дружеството заяви, че причините за честите прекъсванията на тока в малките населени места, са лошите метеорологични условия.

„В населените места в посока Гюешево, Олтоманци и Сажденик е много тежка обстановката вследствие на падналия сняг. Имаше обледяване на електропроводите, на определени участъци се получиха скъсвания на проводници и падане на стълбове. Незабавно реагирахме и командировахме хора от съседните оперативни центрове. Всеки ден работят по 100 души, включително и в днешния ден, за да възстановим захранването. В момента без захранване са не повече от 200 активни потребители точно в тези погранични селища, като сме осигурили агрегат за едно от защитените селища в Преколница, където Общината осигурява социална услуга.

Уверяваме, че днес в късния следобяд ще възстановим електрозахранването. Искам да изкажа благодарност към местната власт и специално към г-н  Атанасов за оказаното съдействие, тъй като той ангажира голям ресурс на Общината, за да могат да пробият пътищата. Много е важна комуникацията между нас и местната власт, за да има чуваемост и да бъде информирано местното население“, заяви Виктор Станчев.

Протестиращи кюстендилци обаче заявиха, че това, което твърдят от „Електрохолд“ е откровена лъжа. „Според мен трасетата трябва да се подготвят през летния сезон, а не сега, когато е много по-трудно. Аз лично съм потърпевш и съм завел иск срещу „Електрохолд“, защото всички мои електроуреди изгоряха. Експерти установиха, че токът, който подават е нерегламентиран. Ако не си бях в къщи, най-вероятно щеше да се подпали всичко, което е недопустимо“, категоричен бе един от протестиращите.

 

Виктор Станчев - главен оперативен директор на Електроразпределителни мрежи - Запад

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK