Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Снимка: ЕПА

Той обърна специално внимание на клаузата, че това име е задължително да се използва както вътре в страната, така и в чужбина

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония, заяви днес категорично гръцкият премиер в интервю пред държавната телевизия ЕРТ. Той обърна специално внимание на клаузата, че това име е задължително да се използва както вътре в страната, така и в чужбина.

При нарушаване и незачитане на Преспанския договор страната ще създаде проблем не само между Скопие и Атина, но и с ръководството на Европейския съюз, подчерта Мицотакис.

В друго изявление пред медиите вчера гръцкият премиер изрази позиция, че Северна Македония няма да стане член на Евросъюза при неспазване на международни договори.

Правителството на консерваторите отказва да внесе за ратифициране в парламента важни двустранни договори, докато не получи убеждение, че договорът от Преспа се спазва. Така Мицотакис отговори на опозиционната СИРИЗА, която настоява спешно да се ратифицират всички споразумения със Скопие, пише БНР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//