Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Снимка: Infomreja.bg

Настоява се заплатите да бъдат повишени още веднъж през юни

Напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане.

КТ "Подкрепа" и КНСБ настояват за спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов, съобщава БНР.

Причината е, че социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1 януари, и искат второ повишение.

Председателят на синдиката на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова уточни, че става въпрос за увеличение с 200 лв.

"Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв., а останалите, чиято средна работна заплата е около 1700 лв. или 1800 лв., получават под 1400 чисто, което сами разбирате, че е крайно недостатъчно", обясни тя.

Настоява се заплатите да бъдат повишени още веднъж през юни или най-късно през юли чрез допълнително правителствено постановление.

Атанасова предупреди, че в системата има сериозно напрежение, което може да ескалира и да прерасне в ефективни протести през лятото, когато обемът на работа е огромен - тогава се приемат заявленията за целевите помощи за отопление и за еднократните помощи за учениците.

"Ако се стигне до ефективна стачка и спиране на работа, опасявам се, че това ще бъде огромен проблем, защото ще има риск хората да не получат своите помощи както за отопление, така и за учениците, така и всички останали помощи", обобщи тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//