Обвинените в шпионаж петима българи във Великобритания пледираха невинни

Снимка: Infomreja.bg

Петимата обвиняеми участваха в изслушването чрез видеовръзка

Във Великобритания, петимата българи, обвинени, че са част от руска шпионска мрежа, действаща в страната под ръководството на укриващия се изпълнителен директор на компанията Wirecard Ян Марсалек, днес пледираха невинни пред Централния наказателен съд (Old Bailey) в Лондон по обвинение в заговор за шпионаж, пише БНР.

Петимата българи Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са обвинени в конспирация за събиране и предаване на информация, "накърняваща безопасността и интересите на държавата" между август 2020 г. и февруари 2023 г., която "може да е от полза за вражеска държава".

По време на днешното изслушване пред съдия Джеръми Бейкър в Old Bailey българските граждани отрекоха да са шпионирали в полза на Русия. Русев, Иванова и Джамбазов отрекоха и друго, повдигнато срещу тях обвинение, по Закона за документите за самоличност, за притежание на 18 фалшиви документи, сред които български, британски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, както и испанска лична карта и чешка шофьорска книжка.

Петимата обвиняеми участваха в изслушването чрез видеовръзка.

Шестият български гражданин Тихомир Иванчев, арестуван преди месец, за когото се смята, че е член на групата, беше официално присъединен към делото, но не пледира днес, макар и да беше в съда.

Съдията Джеръми Бейкър насрочи следващо двудневно подготвително заседание за 16 и 17 май. Делото по принцип е планирано за 28 октомври.

Смятаният за ръководител и координатор от чужбина на групата Ян Марсалек не е обвиняем по делото във Великобритания, но е посочен като съучастник в обвинителния акт. Той е издирван от германската полиция за финансови злоупотреби, местонахождението му не е известно, но се предполага, че се укрива в Русия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK