Тръмп отхвърли критиките заради свое изказване за НАТО

Снимка: БТА

Той увери, че е направил Алианса силен

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли критиките, които си навлече заради свое изказване за НАТО, и увери, че е направил Алианса силен, предаде Франс прес.

На предизборен митинг в съботаТръмп довери, че е казал на лидера на неуточнена държава от НАТО, че тя, ако не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска". Последваха критични реакции от страна на редица европейски лидери.

"Направих НАТО силна и дори радикалните леви демократи и фалшивите републиканци признават това", написа Тръмп в своята социална мрежа "Трут соушъл" (Truth Social). "Когато казах на 20-те държави (от Алианса), които не плащат справедливия си дял (за отбрана в размер на 2 процента от брутния вътрешен продукт), че трябва да платят или няма да имат американска защита, парите потекоха", увери той.

Тръмп, който е явният фаворит за номинацията на републиканците за президентските избори през ноември, на които, както изглежда, ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън, призова НАТО да изравни помощта си за Украйна с американската. "Иначе ще бъде Америка на първо място!", предупреди той, имайки предвид външнополитическата си доктрина по време на своя президентски мандат (2017-2021 г.). /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK