За първи път български вътрешен министър с изказване на водещо събитие на ЕК

Снимка: МВР

Поканата е отправена към българския вътрешен министър лично от комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще направи основно изказване по време на конференция за създаване на Глобален алианс за противодействие на каналджийството в Брюксел. Поканата е отправена към българския вътрешен министър лично от комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон, съобщават от пресцентъра на МВР.

В нея се посочва, че изборът министър Стоянов да направи основното изказване е обоснован от важните действия, предприети от България в рамките на пилотния проект с ЕК, както и от постоянните усилия на страната ни за справяне с престъпните мрежи на каналджиите.

Това е първата покана към български министър на вътрешните работи да участва като панелист в събитие на високо ниво, организирано от ЕК, от присъединяването ни към Европейския съюз.

Създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството и провеждането на специфична конференция на тази тема с ключовите държави на произход и транзит беше анонсирано от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в годишната й реч за състоянието на Съюза през септември 2023 г, а в последствие бе обявено многократно от други представители на Европейската комисия.

В събитието, което ще се проведе в Европейската комисия, са поканени ресорните министри на държавите членки на ЕС и на основните държави на произход и транзит на мигрантите, ръководителите на агенциите на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, както и представители на международни организации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK