Реакции в Албания, РСМ и Черна гора след изказване на сръбския министър на отбраната

Еди Рама Снимка: БГНЕС

Очаква се изясняване от министъра на отбраната на Сърбия Милош Вучевич

Албанският премиер Еди Рама осъди изявления на сръбския министър на отбраната Милош Вучевич, засягащи териториалната цялост на Република Северна Македония и Черна гора, съобщи Албанското радио и телевизия.

Вучевич каза по сръбската телевизия Пинк, че Черна гора и Република Северна Македония са ядосали много Сърбия, когато са признали държавността на Косово, тъй като са се намесили във вътрешните работи на Сърбия.

„Сгрешихте (с признаването на Косово) и ще ви се върне по главите, както се връща на всички, които рекламираха Косово и Метохия като независима държава в Украйна. Отворихте кутията на Пандора. (…) Мислят си, че са в НАТО и са си решили проблемите... Това е мантрата на Черна гора и Северна Македония. Като са членове на този съюз за колективна сигурност, съответно НАТО, те мислят, че са решили всичките си проблеми и че вече нищо не може да им се случи. (…) Вие се месите в нашите вътрешни работи – признали сте Косово, има ли по-лоша, по-непристойна и по-открита намеса във вътрешните работи“, заяви Вучевич по ТВ Пинк, цитиран от „Геопост“ и черногорски медии.

Рама реагира на тези изказвания на сръбския министър на отбраната чрез публикация в Екс, бивш Туитър.

„Заплахите срещу стабилността и териториалната цялост на Северна Македония и Черна гора са опасни и недопустими. Нека не забравяме, че Албания, Северна Македония и Черна гора са членки на НАТО, напълно отдадени на сигурността и териториалната цялост една на друга. За последното десетилетие в региона постигнахме това, което никой не би могъл и да си представи преди и за безброй десетилетия и няма да позволим някой да ни дърпа към миналото, което оставяме зад себе си окончателно! Заедно! По-велика Европа е единственото ни бъдеще“, написа Рама в Екс.

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи също коментира изявлението на Вучевич и посочи, че Северна Македония отхвърля "намесването и неадекватните забележки от представители на съседните страни" и очаква изясняване от министъра на отбраната на Сърбия Милош Вучевич, предаде МИА.

„Залагаме на регионална стабилност и сътрудничество, включително със Сърбия и Косово. Очакваме изясняване  от министъра на отбраната на Сърбия“, пише Османи в публикация във Фейсбук, цитирана от МИА.

Със заплахите си сръбският министър на отбраната бие барабаните на войната и дестабилизира региона, каза на свой ред Андрия Николич, член на парламента на Черна гора и на ръководството на Демократичната партия на социалистите, цитиран от местните медии.

"Вучевич умишлено пренебрегва факта, че Сърбия е подписала Кумановското споразумение, което представлява капитулация на военния режим на Милошевич, и че Милошевич е приел изтеглянето /от Косово/ на всички военни, паравоенни, полицейски, параполицейски и всички други въоръжени формирования. Вучевич смята, че обществото в Черна гора има къса памет и не си спомня, че с резолюция 1244 Сърбия се съгласи да напусне Косово /…./ Черна гора, подобно на други страни, само официално призна действителното положение", се казва в изявлението на Николич. 

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава. Сред страните, които също не признават независимостта на Косово, са Русия, Китай, Украйна, както и пет страни от ЕС - Гърция, Испания, Румъния, Словакия и Кипър. След обявяването на независимостта напрежението между Белград и Прищина остава постоянно. Под егидата на ЕС и САЩ се правят опити за нормализиране на отношенията между двете страни. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK