Нетаняху: Израел "категорично отхвърля" диктат за трайно споразумение с палестинците

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Той не приема решение за две държави след войната в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да позволи да бъде принуден да приеме решение за две държави след войната в Газа, предаде ДПА.

"Израел категорично отхвърля международния диктат по отношение на трайно споразумение с палестинците", написа Нетаняху в социалната мрежа "Екс" в ранните часове на днешния ден. "Такова споразумение ще бъде постигнато само чрез преки преговори между страните, без предварителни условия". 

Израел също така ще продължи да се противопоставя на едностранното признаване на палестинска държава, продължи той.

"Такова признаване след клането на 7 октомври ще даде огромна награда на безпрецедентния тероризъм и ще попречи на каквото и да е бъдещо мирно уреждане", написа той. 

По-рано той разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън. 

Според Белия дом двамата лидери "са обсъдили ситуацията в Газа и спешната необходимост да се гарантира, че хуманитарната помощ ще може да достигне до палестинските цивилни граждани, които отчаяно се нуждаят от нея".

"Президентът повдигна въпроса и за ситуацията в Рафах и отново изрази мнението си, че военна операция не трябва да се провежда без надежден и изпълним план за осигуряване на безопасността на цивилното население в Рафах и за оказване на подкрепа", заяви Белият дом в съобщение за разговора.

Според публикация в израелския вестник "Маарив" Израел е загрижен, че САЩ биха могли да признаят палестинска държава без съгласието на Израел като част от усилията за намиране на решение с две държави. Наскоро "Маарив" съобщи, че Израел наблюдава "интензивни дейности" от страна на правителството на САЩ с цел обединяване на Западния бряг и ивицата Газа под управлението на палестинско правителство. 

Решението за две държави би означавало независима, демократична и демилитаризирана палестинска държава да съществува мирно заедно с Израел. Усилията за постигане на това решение не са постигнали никакъв напредък от години, припомня ДПА. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK