Шалапатова не очаква сътресения с приемането на еврото

Снимка: БГНЕС

Закръглянето щяло да е в полза на хората

Не предвиждаме сътресения с влизането на еврозоната. В това увери пред bTV социалният министър Иванка Шалапатова.

Според нея няма да се отрази на покупателната способност. От 27 държави вече 20 са част от еврозоната. Ако нямаше полза, щяха ли да имат амбицията да са част от това семейство. Ако заплатата ти е 1250 лв., в евро ще е 635, пресметна тя. Средната пенсия е 883 лв., което в евро прави 450. Закръглянето щяло да е в полза на хората. Ще има спокойствие за хората, категорична е Шалапатова, която припомни, че Хърватска не е регистрирала спад на доходите при влизането на еврото.

"Като увеличим пенсиите с 11%, изпреварваме увеличението на цените. Това е нашата политика", каза още Иванка Шалапатова. Тя допълни, че неин приоритет е също възрастните хора да останат участници в обществения живот, да не живеят самотно и забравени.

Освен да подобрим финансовото положение, целта ни е да подобрим достъпа до социални услуги на хората с увреждания, каза министърът. Тази година имало и повече инвестиции в социалната сфера. До края на годината ще има държавна агенция за хората с увреждания, за да има пълноценна политика, каза още Шалапатова.

"На този етап нямам индикация за несправяне. Имам тежки задачи не само по политиките за пазара на трупа, за хората с увреждания, за колективното трудово договаряне. Фокусирана съм около това. Най-важният ми критик са гражданите". Така отговори на въпроса остава ли на поста си след ротацията Иванка Шалапатова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK