Денков е на работно посещение в Албания

Снимка: Infomreja.bg

Инициативата е създадена с цел подпомагане задълбочаването на икономическата интеграция на страните от Западните Балкани

Министър-председателят Николай Денков е на работно посещение в Албания за участие в срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в рамките на Берлинския процес. Инициативата  е създадена с цел подпомагане задълбочаването на икономическата интеграция на страните от Западните Балкани, пише БНР.

Основната цел е да се сближи региона с ценностите и социално-икономическите стандарти на Европейския съюз. Очаква се на сегашната среща във фокуса на внимание да бъде интеграцията на региона в единния пазар и подкрепата за зелен и цифров преход в Западните Балкани.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи ще присъстват на срещата на върха на Берлинския процес.

В Тирана ще са държавните и правителствени ръководители на страните от Западните Балкани. Канцлерът на Германия Олаф Шолц, президентът на Франция Еманюел Макрон. председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, редица лидери от Австрия, Гърция, Унгария, Нидерландия, Словения,  висши представители на Световната банка, Европейската инвестиционна банка и други институции.

Предвидено е да бъдат приети няколко документа и заключения, както и да бъде подписано Споразумение за признаване на професионалните квалификации на медицински сестри, ветеринарни лекари, хирурзи, акушерки и фармацевти от лидерите на страните от Западните Балкани като продължение на споразумението, подписано на миналогодишната среща на върха на Берлинския процес, което признава професионалните квалификации на доктори по медицина, доктори по дентална медицина и архитекти.

Първата среща в рамките на инициативата Берлински процес е проведена на 28 август 2014 г. по идея на тогавашния германски канцлер Ангела Меркел с цел задълбочаване на сътрудничеството между Европейския съюз и шестте балкански страни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK