Косовският премиер: Действията на международната общност срещу Косово са несправедливи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Курти подчерта, че страната му се стреми към взаимно признаване с останалите държави на Западните Балкани

Премиерът на Косово Албин Курти заяви в интервю за словенската телевизия РТВ Сло, че действията на международната общност спрямо Косово са несправедливи и санкциите на Европейския съюз са навредили много на страната, пише БНТ.

„В момента, поради ситуацията в Северно Косово, са в сила някои санкции и мерки на ЕС срещу нашата демократична държава. Въпреки че не носим отговорност за тези обстоятелства. Напротив – ние се борим там срещу насилствени екстремисти, които нападнаха войници на (мироопазващата мисия на НАТО в Косово) КейФОР, косовски полицаи и журналисти“, посочи Курти.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград и сърбите в Северно Косово не признават. Оттогава напрежението между Прищина и Белград е постоянно. ЕС въведе санкции срещу Косово в началото на юли, които би трябвало да важат до деескалиране на напрежението в Северно Косово, възникнало след като там бяха избрани албански кметове на избори, които преминаха при бойкот от страна на сърбите и много ниска избирателна активност.

Курти допълни, че санкциите са навредили най-много на косовската бизнес общност, но и на държавните структури. 

„Споразумението за асоцииране и стабилизиране е замразено, въпреки че сме го изпълнили на 69 процента. Застрашени са също заемите и грантовете, както и европейското финансиране. Всичко това беше преустановено. Затова оттеглянето на тези санкции срещу Косово би било добре дошло и би било правилното решение от страна на ЕС“, подчерта той.

Косовският премиер посочи, че напрежението в Косово не е резултат от политиката на правителството, което, по думите му, е организирало законни местни избори в северните общини. Той допълни, че нови местни избори в Северно Косово могат да се очакват тази есен.

Курти повтори, че страната му се стреми към взаимно признаване с останалите държави на Западните Балкани. 

„Можем да нормализираме отношенията на Западните Балкани само с взаимно признаване де юре и де факто. Защото, както знаете, точно на Западните Балкани понякога имаме признаване де юре, без фактическо признаване, понякога пък имаме признаване де факто без правно признаване. Имаме нужда и от двете и това трябва да важи за всички страни“, отбеляза Курти.

Той подчерта, че е изключително важно за Косово да функционира на основата на върховенство на закона, сигурност и мир.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK