Илхан Кючюк: България изостава пагубно по ПВУ

Снимка: пресцентър, Илхан Кючюк

Кючюк сподели, че са необходими важни решения, които да гарантират, че Съюзът може да работи като едно цяло

„До този момент България се е възползвала много малко от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Последният транш е от декември месец 2022 година и е 2,7 млрд., през следващите две години не сме получавали пари -  към днешна дата това е първият и последен транш за страната ни.“

Това заяви пред студенти евродепутатът Илхан Кючюк, по време на публична лекция в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Евродепутатът бе поканен да изнесе пред студентите на университета лекция на тема "Quo Vadis, Europa?“.

Срещата беше открита от ректора проф. д-р Николай Марин, който отправи приветствие към участниците и гостите.

На събитието присъстваха заместник-ректорът по научноизследователската дейност и докторантското развитие доц. д-р Петрана Стойкова, заместник-ректорът по образователни дейности – бакалавърски програми и акредитация доц. д-р Вяра Кюрова, заместник-ректорът по образователни дейности – магистърски програми и продължаващо обучение доц. д-р Илия Недин, деканът на Правно-историческия факултет (ПИФ) проф. д-р Габриела Белова, заместник-деканите на ПИФ доц. д-р Диана Иванова и доц. д-р Николай Попов, ръководители на катедри, преподаватели, студенти и докторанти.

Евродепутатът започна лекцията си с благодарности към ръководството за отправената покана и подчерта, че за него е чест да бъде гост на Югозападния университет.

Кючюк сподели, че са необходими важни решения, които да гарантират, че Съюзът може да работи като едно цяло. Той бе категоричен, че след предизвикателствата от последните години, ЕС е научил урока си, че политиката на консенсуса трябва да взима превес. По думите му бъдещите членове на ЕП трябва да настояват България да има гъвкавост, за да може средствата, които са били заделени първоначално по Плана за възстановяване и устойчивост да стигнат до страната ни.

„Необходими са повече усилия в посока приемането на България в Еврозоната, защото конвергентният доклад няма да бъде добър, поради пропускането на много възможности. Темите Еврозона и Шенген трябва да бъдат много високо в дневния ред на българския политически дебат след изборите.“, категоричен бе евродепутатът.

В рамките на последвалата дискусия студентите отправиха въпроси, свързани с Шенген, Еврозоната и работата на Европейския съюз за устойчивото развитие на обществото. С изключителен интерес те изслушаха и примерите от практиката, които евродепутатът сподели.

В заключителната част на лекцията Кючюк пожела успех на Югозападния университет и посъветва студентите да бъдат все така активни и винаги да се стремят към успеха.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK