Нинова: Изпращането на войници в Украйна въвлича пряко България във войната

Снимка: БСП

Има ли решение на Министерския съвет преди заминаването, попита тя

„На конференцията в Париж на среща на лидерите на ЕС бяха анонсирани преговори чрез подписване на двустранни споразумения между държави членки на ЕС и НАТО и Украйна.  Двустранни споразумения за сигурност. Звучи общо, но всъщност, изказването на президента Макрон и няколко европейски лидери след това разясни какво означават тези думи: Изпращането на западни войски в Украйна не може да бъде изключено, казва президентът Макрон“.

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова постави началото на въпросите на социалистите към премиера Денков и военния министър Тагарев в Народното събрание днес за това какво са договорили те при посещението си в Украйна и поставена ли е под риск сигурността на България.

Лидерът на БСП продължи с фактите: „Днес няма консенсус за изпращане на войски на терен, но що се отнася до вариантите в бъдеще, нищо не може да бъде изключено. Запитан дали изпращането на западни войски е вариант, Макрон отговаря че въпросът е бил обсъден на конференцията. 

Драматизмът на тези съобщения беше засилен от министър-председателя на Словакия Роберт Фицо, който заяви официално: Няколко държави от НАТО И ЕС обмислят възможността да изпратят войници в Украйна на двустранна основа“, посочи Нинова и подчерта:изрично, че цитира само официални източници, за да няма двусмислие, да няма обвинения, че БСП злоупотребява със страхове и използва  страховете на българския народ. „Фицо заяви още, че вижда риск от голяма ескалация на конфликта в Украйна и че повече информация не може да бъде разкрита пред обществеността, но от документите, с които разполага и се е запознал го побиват тръпки“, посочи лидерът на БСП.

„Разбира се, не закъсня и нашия премиер Денков, който беше в Киев по това време и заяви: България ще обсъди дали да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна както направиха други страни от ЕС“, продължи Нинова и  постави въпросите: 

„Г-н Денков, кои са тези европейски държави, които вече го били направили?

С какъв мандат направихте това изявление, че в България ще се обсъжда подписване на двустранно споразумение за сигурност?  

Давате ли си сметка какво означава това? Включването със сухопътни войски на България във войната в Украйна означава пряко въвличане на България във война. И ако досега, обществеността и народа си е мълчал, прощавал е грешките на сглобката, то аз съм сигурна, че в този случай българският народ ще излезе и ще ви помете. Сигурна съм че по-голямата част от нас българите не сме съгласни съпрузите, бащите ни, децата ни и синовете ни да ходят пушечно месо в тази война“, обърна се към премиера Денков Корнелия Нинова. 

И го попита: 

„С какъв мандат господин Тагарев участваше в тази среща? 

Има ли решение на Министерския съвет преди заминаването? Какво гласи това решение на Министерски съвет? 

Каква позиция е заявил той на България там? Защото, никой в Народното събрание, нито извън него, не знае за какво става дума? И да ви кажа, уважаеми български граждани, че правят доста неща зад гърба ни“, каза лидерът на БСП и даде пример: 

„Вчера господин Борисов обяви доклад в Секретно деловодство, в който има отчет каква военна помощ е изпратена досега в Украйна. Знаете ли кой има достъп до този доклад? Лидерите на управляващите партии. Но, всички лидери на опозиционни парламентарни групи са отрязани от достъп до тази информация. Г-н Костадинов, г-н Йорданов, нямаме достъп до секретния доклад в секретно деловодство, за да се запознаем какво се случва“, заяви Корнелия Нинова.

Тя бе категорична: „Това е поредната стъпка към фашизъм. Вчера искаха да ви отрежат да не участвате в комисии - изконно право на всеки народен представител, който е избран от група български граждани. Днес ни ограничават и до законния достъп до информация. Какво следва от това?“

Лидерът на БСП призова другите опозиционни партии: „Категорично и ясно да кажем, че това не може повече да се случва. Криене на информация, взимане на решения на тъмно“. 

Корнелия Нинова заключи: „Предупреждавахме ли ви преди месеци, че ще се стигне до момента в който ще се говори за изпращане на войници в Украйна? Тогава ни обвиниха, че лъжем, че манипулираме, че плашим хората. Дойде ли този момент? Дойде! Ето, какво се обсъжда днес и не само тук. И не само в България, защото всички големи лидери - европейски и световни, излязоха с позиции. Италия, Испания, Германия, Словения, Чехия, Полша, САЩ - всички говорят за това. А вие мълчите и криете информация. От кого я криете? От българския народ. Ние пък ще говорим. Колкото и да се опитвате да ни затворите устата“. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK