С панихида и военни почести на Архангелова задушница бе почетена паметта на воините, загинали за Отечеството

Снимка: Министерство на отбраната

В столицата ритуалът се състоя във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища

Със заупокойни панихиди и военни почести на Архангелова задушница във всички гарнизони на страната бе отдадена признателност на българските воини, загинали за Родината. Почетена бе паметта на военнослужещите, загинали във войните за национално освобождение и обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

В София заупокойната панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница беше отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Ритуалът се състоя във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военнослужещи и офицери от Въоръжените сили, представители на военно-патриотични съюзи и родолюбиви организации и на Асоциацията на военните аташета, акредитирани у нас.

В знак на преклонение пред паметта на героите бяха отдадени военни почести и бяха поднесени венци и цветя. В ритуала участваха военнослужещи от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

В ритуалите в памет на загиналите български военнослужещи, които се проведоха във всички гарнизони в страната, участваха представителни части на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка и висшите военни училища.

С църковни служби, поднасяне на венци и цветя и военни ритуали на български военни гробища и паметници зад граница беше почетена паметта на военнослужещите, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK