На Архангелова задушница се прекланяме пред паметта на загиналите български воини

Снимка: Infomreja.bg

Панихиди по повод Архангелова задушница ще бъдат отслужени още и в гарнизоните

Заупокойна панихида на Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена утре, 4 ноември, от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време, съобщават от Министерството.

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

Панихиди по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъдат отслужени още и в гарнизоните: Пловдив - на централни гробища (от 11.00 ч.); Асеновград - пред паметника на загиналите артилеристи в казармения район на 4-и артилерийски полк (от 11.30 ч.); Карлово - пред паметника на загиналите воини във войните 1912 г. - 1918 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада (от 11.30 ч.); Казанлък - пред паметника на 23-и Пехотен Шипченски полк в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада (от 09.30 ч.); Хасково - пред паметника на загиналите през Втората световна война (от 11.00 ч.); Благоевград - пред паметника-костница на загиналите 581 офицери и войници от Горна Джумая през Междусъюзническата и Първата световна война (от 11.30 ч.); Враца - пред паметника на загиналите във войните за освобождението и обединението на България - Лъвчето (от 11.30 ч.); Плевен - пред паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия (от 09.30 ч.); Шумен - пред паметника на загиналите във войните на площад „Кристал“ (от 09.30 ч.); Бургас - пред паметника на 24-и Черноморски полк (от 11.00 ч.); Варна - пред паметника на загиналите във войните в района на старите варненски гробища (от 11.00 ч.); Троян - пред паметника на загиналите във войните от Троянския край (от 12.00 ч.); Велико Търново - в гробищния парк, пред паметника на Майка България, пред Арката на генералите и пред паметната плоча на загиналите във войните пред Военния клуб (от 11.00 ч.).

В ритуалите в памет на загиналите воини ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка, курсанти от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“. Военнослужещите ще поднесат венци и цветя и ще отдадат воински почести в памет на загиналите.

По традиция на този ден представители на Министерството на отбраната ще почетат паметта на загиналите български военнослужещи, чиито гробове са на територията на Република Северна Македония (РСМ). В българската делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, са включени бригаден генерал Пламен Йорданов, началник на Щаба на Сухопътните войски, бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“, полковник Митко Балтов, командир на 3-то бригадно командване – Благоевград, Димитър Илиев, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“. Официалната възпоменателна церемония ще се състои на 4 ноември на българското военно гробище в село Цапари, Община Битоля. В църквата „Свети Георги“ ще бъде отслужена заупокойна панихида от представители на Българската православна църква и Православната църква на РСМ. На 3 и 4 ноември от българската делегация венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на 193-ма български офицери и войници в района на село Дреново, Община Кавадарци; пред паметника на загиналите български офицери и войници в двора на църквата в село Беранци, Община Битоля; пред военния паметник в село Брод, Община Новаци, посветен на офицери и войници от всички националности, загинали през есента на 1916 г. в този район; пред паметната плоча на загиналите български офицери и войници в българско-германското военно гробище в град Прилеп. В ритуала ще участват курсанти от НВУ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK