След предложение на Омбудсмана: Втори шанс на матурата - вход за ВУЗ

Снимка: Омбудсман

Народните представители от Комисията по образование и наука подкрепиха единодушно промяната

Народните представители от Комисията по образование и наука днес подкрепиха единодушно с 15 гласа „За“ промяна в закона, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева, с която зрелостниците ще имат втори шанс да се явят на матура, с която да кандидатстват във ВУЗ, ако оценката от редовния изпит не ги удовлетворява.

Предложението бе внесено от председателя на комисията Красимир Вълчев (ГЕРБ) и група народни представители - Деница Сачева (ГЕРБ), проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), Елисавета Белобрадова (ПП-ДБ), Нели Димитрова (ПП-ДБ), Христо Даскалов (ПП-ДБ), Бюнямин Хасан (ПП-ДБ), Ивайло Митковски (ПП-ДБ) и Ванина Вецина (ПП-ДБ).

Поводът за тази промяна, отправена от омбудсмана още в 48-ото Народно събрание, са постъпващите в институцията на обществения защитник все повече жалби и сигнали от родители и зрелостници, според които е неприемливо да няма втори шанс за явяване на задължителните зрелостни изпити за повишаване на оценка. В тях родителите настояват децата им да имат право да повишат оценката си от матурата, тъй като досега тя оставаше „до живот“, без да имат никаква възможност да я коригират. 

Омбудсманът предложи на депутатите в предходния парламент законодателна промяна на чл. 132 от Закона за предучилищното и училищното образование, както и допълнение на разпоредбата на чл. 68, ал. 1, т. 2 от Закона за висшето образование, които получиха одобрението на ресорната комисия на първо четене, но времето не стигна за окончателното им приемане. Затова през юни 2023 г. проф. Ковачева наново внесе предложението си и в 49-ото Народно събрание до председателя Росен Желязков и до членовете на Комисията по образованието и науката с настояване учениците, които не са доволни от оценките си от матурите, да могат да се явят повторно на изпит, за да ги повишат.

„Липсата на възможност учениците, които не са се представили добре на матурите, с изключение на тези, които са получили оценка „Слаб“, да имат шанс за поправка на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развитие. Получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща при кандидатстването им във висше училище и респективно от голямо значение за тяхното бъдеще. Невъзможността според действащата уредба, зрелостниците да подобрят резултата си от ДЗИ като се явят на изпит за повишаване на оценката, води до негативни последици при кандидатстването им във висше училище“, така аргументира предложението си омбудсманът. 

Идеята на промяната е за целите на кандидатстване във ВУЗ зрелостниците да получат право еднократно в рамките на една учебна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит, да се явят за повишаване на оценката си на насрочен следващ такъв изпит, за което ще им се издаде удостоверение с новата по-благоприятна за тях оценка.

За целта се създава чл. 135а в Закона за предучилищното и училищно образование, в който се регламентира възможността зрелостниците да положат този изпит.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK