Обмяна на добри практики в ПГ по МСС - Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Работната среща е по НП "Иновации в действие"

Иновативната ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев е домакин на работна среща между училища в страната по Национална програма „Иновации в действие“. Тук са директорите и учители от 51-во СУ „Елисавета Багряна“, София – също иновативно училище, Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ – Търговище, и Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ – Ямбол. В работата участват и старши експертите от РУО – Благоевград, Анета Марианска и инж. Антоанета Николова.

Днес в училището беше изнесен иновативен интердисциплинарен урок на тема: „ Успешни междупредметни връзки в специфичната професионална подготовка“. В него се включиха пет работни групи ученици от 8., 9., 10. и 11. клас.

Преподавателките Букурещлиева, Бойчева и Стаменова ръководеха групата по общообразователните предмети – физика и астрономия, биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда. Задачата, която групата изпълни успешно, беше да направи анализ на почвата, с който да се съобрази следващият работен екип при определяне на културите в учебно – опитното стопанство. Работното място на тази група беше лабораторията в училищния STEM център.

Агроеколозите под ръководството на инженер – агроном Диана Ланева показаха биологично производство на зърнено – житни култури, подходящи за отглеждане в учебно – опитното стопанство. Групата работеше в зала „Земя“ на STEM центъра.

Във ветеринарната клиника на гимназията се намираха ученици от специалност Ветеринарна медицина. Ръководени от д-р Фаик Кади и зооинженер Гергана Станчева, те предложиха успешна рецепта за угояване на телета, доказаха ползите от биологично произведени фуражи и ветеринарно – санитарна експертиза на трупа на животни, отгледани по биологичен начин, както и прилагането на хигиенните изисквания.

В урока съществено участие взеха и учениците от специалностите Възобновяеми енергийни източници, Автотранспортна техника и Електрически превозни средства. От училищния сервиз те показаха как използват слънчевата енергия за нуждите на всички консуматори в сервиза, с опция за увеличаване на мащабите. Демонстрираха и възможностите за диагностика и ремонт на всички видове транспортна техника с цел повишаване качеството на сектора. Ръководители на учениците бяха инженерите Георги Хаджиев и Кирил Чонгов.

Как се използва биопродуктът, произведен в учебно – опитното стопанство, за приготвяне на здравословна храна показаха учениците от професия Готвач с преподавател Неда Баракова. За целта те използваха училищния STEM софтуер.

Всяка от групите извършваше съответните дейности в специализирана реална работна среда. Гостите, между които и директори и учители от училища в областта, както и представители на Обществения съвет, имаха възможност да посетят работните точки или да наблюдават процесите на видеостена в Актовата зала на училището.

По време на провежданите дискусии педагозите споделяха свои добри практики, черпеха и от опита на домакините. Така например Асен Александров - директор на 51-во училище в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование, изрази възхищението си от добрата мотивация на учениците в Гоцеделчевската селскостопанска гимназия. Впечатлен е и от патриотичното възпитание, което получават нейните възпитаници. „Нашето училище е по изкуствата, но ние не правим толкова много в това отношение. Вече знам какво да подготвим за Националния празник Трети март“, каза той.

Обмяната на добри практики в ПГ по МСС – Гоце Делчев, продължава.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK