Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте децата! Морбили може да има тежки последствия

Снимка: БГНЕС

Той подчерта важността на информираността и ваксинацията

Епидемиологът професор д-р Тодор Кантарджиев, гостува на предаването "Нашият ден" и сподели важни коментари по актуалните новини за наличието на коклюш във Великобритания и растящата заболеваемост от морбили в Румъния.

Той подчерта важността на информираността и ваксинацията, като средство за предпазване на заболяванията и защита на здравето на децата и обществото като цяло. В следващите редове ще разгледаме неговите коментари и становища относно коклюша и морбилите и тяхното влияние върху общественото здраве, пише БНР.

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, представлява сериозна заплаха за здравето на хората, и проф. Кантарджиев обясни, че трябва да сме притеснени, но не и уплашени. Той подчерта, че страхът обикновено е резултат от незнанието и непознаването на инфекциите и техните последствия.

Коклюшът е изключително заразен, като един кашлящ човек може да зарази до 17 неваксинирани хора. Това изключително високо предаване на заболяването го прави сериозна заплаха, особено за незащитените и неваксинирани групи. По думите на проф. Кантарджиев, третият аспект, който трябва да се вземе предвид, е, че коклюшът може да намали защитата срещу дифтерия, което може да доведе до сериозни последици и детска смъртност.

Проф. Кантарджиев разгледа и случая с растящата заболеваемост от морбили в Румъния. По неговите думи през 2010 г. България е била рекордьор по брой деца, които са записани като ваксинирани, но на практика не са. Следващите години обаче Франция ни изпреварва по този показател. "Последните взривове на морбили в страната се случиха преди коронавируса и бяха свързани с туристите от Северна Македония, които заразиха български неваксинирани деца", посочва той.

Професорът подчерта и тежките последици, които морбили могат да имат върху здравето на пострадалите. Много рядко, но се случва, след 10-15 години, след като човек е преживял морбили, да се появят сериозни и увреждащи заболявания като слепота. Той дори сподели историята за младо момиче, което загубва изцяло зрението си след преживяване на морбили.

Събитията в Румъния настоятелно изискват действия. Проф. Кантарджиев подчерта важността на ваксинацията за здравето на децата и призова за ваксиниране на персонала в зимните курорти. Той завърши разговора с категоричната теза, че ваксините са ключът към предпазването на здравето и предотвратяването на сериозни инфекции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK