7 са кандидатите за президент на РСМ

Снимка: Infomreja.bg

Президентските избори са насрочени за 24 април

Държавната избирателна комисия в четвъртък единодушно е потвърдила кандидатурите за президент на Северна Македония за предстоящите избори, съобщава МКД. 

Това са настоящият президент Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, Стевче Якимовски, подкрепен от ГРОМ, Максим Димитриевски от партията ЗНАМ, Арбен Таравари от албанската опозиционна коалиция Вреди, Биляна Цветковска от "Левица", Буяр Османи от ДСИ и Гордана Силяновска Давкова от ВМРО-ДПМНЕ.

Президентските избори са насрочени за 24 април. Балотаж може да има на 8 май, когато ще се проведат и парламентарни избори.

Искане за акредитация на наблюдатели от ОССЕ/БДИЧП - Служба за демократични институции и права на човека за 34 акредитации със списък на наблюдателите е внесен в СИК.

Припомняме, че в края на януари Пендаровски повери мандат за съставяне на преходното правителстно на Талат Джафери, който е технически премиер от 28 януари до провеждане на предстоящите избори през пролетта.

Северна Македония започна преговори за присъединяване към ЕС през 2022 г. За да изпълни изискванията, тя трябва да изпълни определени критерии, включително да промени конституцията си, за да признае българското малцинство, силно оспорван въпрос в страната.

Пендаровски порица остро действията на България относно членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). Все пак отправи молба към властите да поддържат добри отношения със съседите, защото е в интерес на Скопие. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK