Споразуменията между Белград и Прищина трябва да се изпълнят без отлагане

Вьоса Османи, президент на Косово Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това каза специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак в Прищина

Специалният пратеник на Европейския съюз за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак каза снощи в Прищина, че постигнатите между двете страни споразумения трябва да се изпълнят веднага и без отлагане, съобщи косовският сайт КосСев.

„Имаме споразуменията от февруари и март миналата година, а това означава, че повече не могат да се поставят въпроси какво е необходимо да се направи. Не трябва да се питаме дори как да го направим, въпросът е кога да се направи. Ако питате мен – без отлагане и възможно най-скоро“, заяви Лайчак след среща с косовския президент Вьоса Османи и премиера Албин Курти снощи.

Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС.

Лайчак подчерта, че тази година е специфична заради изборите, които се очакват и най-вече заради изборите за Европейски парламент. Според него европейските избори ще отвлекат частично вниманието от диалога Белград-Прищина и ЕС ще може отново да се ангажира с него едва през втората половина на годината.

Той посочи, че през изминалата година се наблюдават положителни резултати от диалога, като признаването на косовските регистрационни номера в Сърбия и съответно на сръбските в Косово.

В понеделник специалният пратеник на ЕС се срещна и с президента на Сърбия Вучич в Белград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK