Вицепрезидентът: Не трябва да свикваме с насилието

Снимка: Президентство, Пресцентър

Тя участва в отбелязване на 81-ата годишнина от спасяването на българските евреи

„Няма идеология, която може да обясни човеконенавистното решение за унищожението на евреите. Това е най-срамното петно в историята на Европа и ще го носим в себе си, защото няма как да изтрием от паметта си смъртта на над 6 млн. души. Който се опитва да отрича Холокоста, е днешният престъпник. Остро и категорично трябва да се противопоставяме на всички съвременни форми на антисемитизъм. Да осъждаме насилието. Няма как да свикваме с него. Насилието ражда още повече насилие, агресията – още повече агресия, разделението – още повече разделение. В тази нетърпимост трябва да възпитаваме децата си.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при отбелязването на 81-годишнината от спасяването на българските евреи в 134-то Средно училище „Димчо Дебелянов“ – ORT School. 

„Българските евреи не бяха изпратени в концентрационните лагери благодарение на българския народ, на Българската православна църква, на мъжествени държавници. Никой в Европа не го направи, за да спаси своите евреи“, подчерта Йотова.

През 2021 г. в двора на училището беше открит мемориал „Стената на българските праведници“. „В Световния център за възпоминание на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим 20 праведници са записани със златни букви, наред с още много други хора, които в мрачните години на Втората световна война спасяват свои приятели, познати и непознати с риск за себе си и семействата си. Тези хора вярваха в човешките добродетели – да подадеш ръка, да уважаваш и да разбираш другия, да си добър, толерантен. Това ни липсва днес в объркания и войнстващ свят“, посочи вицепрезидентът. Тя благодари на ръководството и екипа на 134-то Средно училище „Димчо Дебелянов“ – ORT School за това, че възпитават децата в тези добродетели, възпитават ги в памет за миналото, която да предават на следващите поколения.

Вицепрезидентът отново призова в България да се създаде музей, който да разказва за спасяването на българските евреи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK