Американското разузнаване: В Западните Балкани вероятно ще има повишен риск от междуетническо насилие през 2024 г.

Снимка: БТА

В специален доклад се посочва нарастването на национализма в Западните Балкани

Западните Балкани вероятно ще бъдат изправени пред повишен риск от локализирано междуетническо насилие през 2024 г., се съобщава в годишния доклад на Службата на директора на националното разузнаване на САЩ, публикуван в понеделник и цитиран от Албанското радио и телевизия.

Докладът на американското разузнаване, озаглавен „Годишна оценка на заплахите за 2024 г. на разузнавателните служби на САЩ“, посочва нарастването на национализма на Западните Балкани като много сериозно притеснение и като нещо, което може да доведе до увеличаване на насилието в различни зони на региона, отбелязва медията.

„Националистически лидери вероятно ще изострят напрежението за собствена политическа изгода и външни играчи ще засилят и използват етническите различия, за да увеличат или запазят влиянието си в региона или за да осуетят по-нататъшната интеграция на (Западните) Балкани в ЕС или евро-атлантическите институции“, се казва в доклада.

В доклада се споменават и инцидентът в северното косовско село Банска на 24 септември 2023 г., и последните събития в общините със сръбско мнозинство в Северно Косово. Във връзка с тях в доклада се посочва, че „сблъсъците между сръбските националисти и косовските власти през 2023 г. са довели до смъртни случаи и наранявания, включително наранявания на мироопазващите сили на НАТО".

Косовските сърби, както и официален Белград, не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, което е точка на напрежение в последното десетилетие.

На местните избори миналата година в четирите общини в Северно Косово, населени предимно с косовски сърби, бяха избрани косовски албански кметове, заради бойкота на сърбите. Косовските сърби започнаха протести, на които се стигна до сблъсъци и бяха ранени както косовски сърби, така и представители на КейФОР и журналисти.

Напрежението между Косово и Сърбия се изостри още повече, когато на 24 септември 2023 г. в северното косовско село Банска до Звечан група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция, при което загинаха един косовски полицай и трима от въоръжените нападатели.

Друга точка от доклада, изготвен от Службата на директора на националното разузнаване на САЩ, е специално посветена на ситуацията в Босна и Херцеговина.

В документа се посочва, че „лидерът на босненските сърби Милорад Додик предприема провокативни стъпки, за да неутрализира международния надзор в Босна и да осигури де факто отделяне на своята Република Сръбска“.

По-нататък в доклада пише, че действията на Додик могат да насърчат лидерите на босненските мюсюлмани да укрепят капацитета си за защитаване на собствените си интереси и евентуално да доведат до насилствени конфликти, които биха могли да затруднят мироопазващите сили.

В доклада от 40 страници се споменават важни глобални проблеми като ситуацията в Русия, Китай, Иран, Северна Корея, конфликтите между Израел и Хамас в Газа и войната Русия - Украйна, както и теми като трансграничната организирана престъпност, трафикът на хора и др. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK