Британски учени с опит за ваксина срещу рак на белия дроб

Снимка: БНР, архив

Някои тумори могат да бъдат лекувани с хапчета, не с химиотерапия

Екип от британски учени се опитва да създаде първата в света ваксина за предотвратяване на рак на белия дроб при хора, които са изложени на висок риск от заболяването, съобщава БНР.

Учени от Оксфордския университет, института "Франсис Крик" и Лондонския университетски колеж са използвали технология, подобна на ваксината Oxford-AstraZeneca срещу COVID-19, за да създадат "LungVax"- ваксина, която активира имунната система, така че да убива раковите клетки в белия дроб.

Екипът получи финансиране в размер на 1,7 милиона паунда от елитни благотворителни организации за производството на 3000 дози от ваксината.

В същото време бе съобщено, че на хиляди пациенти в Англия със съмнение за рак на белите дробове се предлага кръвен тест, който може да покаже дали могат да получат ранен достъп до целеви терапии.

Тестът търси генетични вариации, за да подпомогне решенията за лечение. Някои тумори могат да бъдат лекувани с хапчета, а не със стандартна химиотерапия, което често означава по-малко странични ефекти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK