5 килограма хероин и един килограм кокаин намериха в Габровско

Снимка: МВР

Спецакцията е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив

Високорискови наркотични вещества в особено големи размери са иззети при спецакция на служители на отдел “Криминална полиция” при пловдивската дирекция на МВР, проведена под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пловдив, и в тясно взаимодействие с колегите им от Габрово.

На 19 август т.г. на адрес в квартал “Столипиново” в Пловдив служители на  отдел “Криминална полиция” и сектор “Специализирани полицейски сили” при ОДМВР-Пловдив, задържат в момент на наркосделка 48-годишен турски гражданин и две жени, на 24 и 37 години.

При процесуално-следствените действия тогава са иззети общо 257,6 грама хероин, над 0,4 грама кокаин, електронна везна и мобилни телефони. В хода на образуваното досъдебно производство тримата са задържани за срок до 72 часа с постановление на окръжен прокурор и привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК.

При продължилите по случая оперативни действия и анализ на събраната информация криминалистите установяват, че 48-годишният чужденец е придобил наркотичните вещества от 63-годишен жител на габровското село Гергини. След съгласуване с прокуратурата, данните за него са  подадени в ОДМВР – Габрово, от където незабавно сформиран екип се насочва към населеното място. В рамките на минути служителите локализират къщата на мъжа и го залавят  пред нея при потеглянето му с лек автомобил “Мерцедес”, в който е открит пакет с около килограм кокаин.

Допълнително в двора на имота са намерени закопани общо 18 пресовки, реагирали на хероин с тегло около 4,7 кг, а в къщата – незаконно притежавани ловна пушка и 100 патрона.

По време на беседите с него, задържаният признава пред разследващите, че се е подготвял да се освободи от всички намерени веществени доказателства.  Според справка в регистрите на МВР 63-годишиният мъж няма криминалистически регистрации в България,  по данни на разследващите, той е изтърпял ефективна присъда лишаване от свобода в Турция, след като през 2014 г. местните власти го заловили на граничен пункт с килограм хероин. 
Към момента той е задържан с постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив и предстои в понеделник да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража”. За извършеното престъпление в случая законът предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 до 100 хиляди лева”. 

Данни от успешната реализация бяха оповестени от директора  на ОДМВР-Пловдив, ст. комисар Йордан Рогачев, заместника му - комисар Димитър Събчев, зам.-директора на ОДМВР – Габрово комисар Цветан Петков, заместник-окръжните прокурори Галин Гавраилов и Галина Андреева-Минчева и наблюдаващия делото прокурор Марин Пелтеков. Представителите на прокуратурата определиха като изключително прецизна и професионална работата на служителите от пловдивския отдел “Криминална полиция” и дадоха висока оценка за бързата и адекватна реакция на колегите им от Габрово, в резултат на което е постигната успешната реализация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd