Жители на махала край Благоевград останаха "без връзка" с града

Снимка: Infomreja.bg

Оказва се, че и построяването на мост е сложна задача

Жители на махала „Акациите“ в село Хърсово, Благоевградско, останаха без връзка с главния път, водещ към града.

Няма бедстващи, но хората, които имат вили и земеделска земя, искат да бъде изграден мост.

Комисия, в която участват представители на отговорните институции, направи оглед на мястото тази сутрин като заключението на присъстващите бе, че са „описали фактологията“.

Оттук насетне изграждането на съоръжение е трудна задача поради редица фактори.

Съществуващият път през река Хърсовска е бил подкопан и се е съборил. Това е отнело възможността на хората да преминават с колите си до имотите. Те са изградили скован от летви пешеходен мост, по който да преминават.

Имотите им са земеделски земи и частни, на които са построени вили, бунгала, къщи, но по документи за постройките нямат разрешително за строеж. Те имат само удостоверения за търпимост*. Следователно – дори и в къщите да живеят постоянно хора, които нямат връзка с главния път от селото за Благоевград, те не са със статут на „бедстващи“, тъй като домовете им „не съществуват“. Няма къща - няма човек.

Оказва се, че и построяването на мост е сложна задача. Първо, коритото на реката е част от държавна територия, за която отговаря областният управител. Също така от Басейнова дирекция не биха одобрили изграждането на съоръжение, защото ще се получи забентване на реката.

От друга страна – за да се изгради път, то това трябва да се съгласува с Регионалната дирекция по горите, която има терен до реката и с частни лица – отново собственици на прилежащи до реката имоти.

Така, констатацията е, че хората остават без път до имотите си, по който могат да преминат с колите си, докато не си узаконят постройките, но и това да се случи – държавата и институциите имат пречки, които не им позволяват да изградят „връзката“.

*Удостоверение за търпимост Ви е необходимо, ако сте собственик на строеж, изграден без строителни документи (незаконен строеж), но който отговаря на условията, посочени в закона (търпим строеж). 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK