Прожекции на късометражно кино в рамките на „Кюстендилско лято“

Снимка: Община Кюстендил

Те ще се проведат на 6 и 7 август на площад "Велбъжд"

За трета поредна година, в рамките на 2 дни (06.08-07.08), КИНЕМАТОГРАФ ще гостува в град Кюстендил, за да представи най-новото и вълнуващо късометражно кино не само на българската, но и на световната сцена, съобщават от общинския отдел "Култура и духовно развитие".

Събитието ще започне от 21:00 ч., а мястото е Площад „Велбъжд“. То е част от най-голямото турне, организирано някога само за късометражно кино, представяйки над 20 български филма в 12 български града през Август 2023.

Програмата на 6 август ще започне с два филма, подходящи за деца - анимацията "Баба" на Димитър Димитров и игралния "Драсканица" на Любомир Печев.

Акцент на вечерта е "Под един покрив" на режисьора Симеон Цончев. Той разказва за чужденец от горния етаж, който тормози с непрестанното си свирене живеещия отдолу педант, докато един ден не е принуден да се раздели с любимото си бузуки.

Ще бъде представен още "Непознати" на Камелия Петрова, който ни разказва как двама непознати, срещнали се в автобус на дълъг път, решават съзнателно да не се влюбят, преди отново всеки да поем по своя път? Колко трудно обаче може да бъде това?

Включени са още няколко филма от България и Германия.

Програмата на 7 август ще включва филм, подходящ за деца - анимацията "Лист хартия" на Ася Кованова.

Ще бъде открита прожекцията с документалния филм "Тик Так" на Ярослав Ставрев, разказващ историята на часовникаря Генчо Яновски, майсторът, грижещ се за градския часовник в Кюстендил, доброволно.

Още един акцент на вечерта е "Книга за хората" на режисьора Владислав Лаков, носител на множество отличия, сред които номинации на Синелибри и Златна роза. Филмът разказва за смута, който настъпва в селска библиотека, след като младата Славина, която кара стаж там, отказва да изпълни разпореждане на директора да бъдат изхвърлени всички книги, за да стане възможно усвояването на европейски проект.

Включени са още няколко филма от България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK