Пчеларите се стягат за национален протест

Снимка: Infomreja.bg

Пчеларите посочват, че секторът е обречен на гибел

Българските пчелари организират национален протест. Той ще се състои на 11 октомври, от 11 ч. пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Това заяви председателят на Националното сдружение "Български свободни пчелари" Ясен Янев, цитиран от БНР.

От бранша настояват за финансово подпомагане в размер на 50 лева на кошер. Пчеларите искат и закрила от държавата за сектора.

Ясен Янев посочи, че през изминалите три години пчеларите не са получили европейски субсидии. Той поясни, че единствените пари, които са взели на части, са за изминалата 2022 г. в размер на 23 лева. По думите му субсидията не може да покрие разходите по производството на мед.

Янев подчерта, че изкупната цена на продукта варира между 3.20 и 3,80 лева, а една пита за зимно захранване е над 5 лева.

Друго искане на пчеларите е да бъдат отворени държавни лаборатории, в които продукцията да се тества за пестициди. От бранша подчертават, че в момента функционират само две такива лаборатории, но те са частни.

Пчеларите посочват, че секторът е обречен на гибел, ако Министерството на земеделието и храните не вземе незабавни мерки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK