Трети март отмина, но символите на българщина в Югозапада остават

Снимки от честванията в Община Разлог, Община Белица, Община Банско, Община Струмяни, Община Сандански, Община Петрич

Как бе отбелязано Освобождението в различните градове и села...

Трети март отмина, но символите остават.

На входовете/ изходите на Разлог и Симитли на пилони се развява трибагреникът.

Националното ни знаме бе оставено по случай празника и на няколкометровия пилон над Разлог.

По цялото продължение на Симитли пък са поставени знаменца на всеки стълб, а при кв. „Ораново“ се развява отново голямо знаме.

С редица прояви в Югозапада бе почетено Освобождението.

В Банско за поредна година бе спуснат трибагреникът по писта „Томба“ от скиори, облечени в носии. В центъра на града знамето по продължението на фасадата на читалището и до днес напомня за българското.

В Разлог войници от Трето бригадно командване участваха в церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Левски. Последва празнична заря и запалване на гарото – огън, подобен на този, който се пали на Сирница. Разлог е единственият град в България, в който съществува подобна традиция – за пречистване на земята, в деня на Освобождението.

Емблематичната творба ,,На прощаване" в изпълнение на прекрасния Тервел Удов вдигна жителите на Баня на крака.

Стотици петричани се събраха пред паметник „Загинали за Родината“, за да сведат глава пред героизма, храбростта и саможертвата.

Въздействаща художествена композиция под надслов „Благословена българска земя“ представиха ученици от Първо основно училище „Кочо Мавродиев“.

В словото си за Националния празник кметът Димитър Бръчков подчерта, че единството на нашите предци, а не разединението остава големият урок и днес. „С почит към миналото да градим бъдещето на Петрич и на България“, каза още кметът.

Цветя и венци на паметник „Загинали за Родината“ положиха представители на общински и държавни учреждения, на политически партии, на неправителствени организации и културни институции, на училища и детски градини, признателни граждани.

Кулминацията на празненствата в Сандански започна с патриотично шествие, в което децата гордо носеха 16-метров български флаг, факли и ликовете на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България.

Празничният ден продължи с тържествена заря-проверка на площад „България“, в която взеха участие 150 военнослужещи и Национално сдружение "Традиция".

Емоционалният рецитал на „Опълченците на Шипка“ представен от гласът на Националната гвардия Янко Лозанов развълнува всички присъстващи на пл. "България". Рецитаторският талант на актьора бе подплатен от внушителна музикална композиция на изключителния Георги Андреев, която звуча за първи път в България.

В празничния спектакъл, посветен на 3 март, взеха участие над 150 деца, които заедно от сцената на пл. „България“ рецитираха стихотворението на Вазов – „Аз съм българче“.

За силата на българския дух и смелостта на хилядите знайни и незнайни герои на Освобождението, община Сандански представи емоционален спектакъл „Българи сме“, в който се включиха Танцов състав „Празник“, Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ и Танцова формация „Хоуп“.

С тематичен рецитал посветен на важни исторически събития и личности от създаването на българската държава /681/ до освободителната руско-турска война /1878/ започна тържествения концерт – спектакъл в Белица. Целта на учениците от Професионална гимназия „Никола Вапцаров“ бе да издигнат националното самочувствие и дух на жителите и гостите на Белица. Тържествен празничен концерт за популяризиране красотата на родината и националните ни традиции, фолклор, култура, чест и достойнство, изнесоха фолклорния ансамбъл при читалище „Георги Тодоров 1885“ и фолклорната танцова формация при СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Тържествено слово за историческите събития произнесе зам.-кметът на Община Белица Сабит Гагъм.

Празничният концерт завърши със запалване огъня на свободата и тържествена заря.

Тържествата за 3 март събраха ученици, учители, общинско ръководство, партийни представители, членове на пенсионерски клубове, читалищни дейци, служители от центровете за грижа за лица с психични разстройства с. Каменица, служители от защитени жилища за лица с умствени и психични разстройства с. Раздол, ЦСРИ - с. Струмяни и десетки жители и гости на общината. Всички те за поредна година отдадоха почит пред паметта на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за освобождението на Отечеството ни.

Празничната церемония се проведе на площада в с. Микрево, като започна с издигане на българското знаме под звуците на химна в изпълнение на духов оркестър и поднасяне на венци пред паметниците на геройски загиналите за Освобождението.

Патриотични стихотворения и песни по повод тази значима дата за България, изпълниха деца от ДГ „Патиланци“ и ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - с. Микрево, както и читалищни дейци.

Възпоменателната церемония продължи с шествие и полагане на венци пред паметника в градската градина на с. Микрево.

В Община Симитли се спази и стотици родолюбци поеха по пътя към връх "Кръста" с развети трибагреници в ръка. От години традицията повелява Националният празник на България да бъде отбелязан там горе, на върха, където преди 146 години е бил побит кръст с думите на войската: „Ето тук е границата на България”. 

Венци и цветя бяха поднесени и от народния представител Стефан Апостолов и директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Таня Янкова.

Ученици представиха кратка програма, която включваше песни и рецитали по повод празника. Поздрав към всички присъстващи, отправи Христо Ковачки, който изпя красиви български песни.

В подножието на връх "Кръста" е изграден параклиса "Свети Александър Невски", където родолюбци запалиха свещ за здраве.

В края на празничната програма, българския трибагреник се развя и в небето над връх "Кръста" от парапланеристи, които посещават редовно любимото им планинско село Ракитна.

В знак на признателност към подвига на героите, предвождани от шпалир от мажоретни състави и духова музика, кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на местния парламент Вилимир Александров, народният представител Стефан Апостолов, евродепутатът Андрей Новаков, зам. – областния управител на област с административен център – Благоевград Христо Ангелов, общинска администрация, общински съветници, обществени дейци и граждани поднесоха венци и цветя на паметник „Лъвчето” .

Празничната програма на площад „Септември” започна с изпълнение на мажоретен състав към НЧ "Св. Климент Охридски - 1922" - град Симитли с ръководител Калина Марянска и рецитал от стихове, посветени на свободата на България. Ученици от пети, седми и осми клас към СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Вяра Боянска, бяха подготвили емоционална програма.

За финал, красива празнична заря озари небето.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK